Politika

AMERIKA U PROBLEMU UKOLIKO NE UVEDE HITNE MERE: Bajden i Makarti o smanjenju državnog duga

Autor Milena Antonijević

Predsednik SAD Džo Bajden i predstavnik republikanaca Kevin Makarti razgovarali su o podizanju gornje granice u otplati američkog duga.

Izvor: EPA-EFE/Nathan Howard

Bajden je po povratku sa samite G7 rekao novinarima da je poziv „prošao dobro" i da će njih dvojica ponovo razgovarati u ponedeljak.

Dve strane i dalje su u sukobu oko smanjenja budžeta koje su zahtevali republikanci.

Ako to ne učine do juna, to bi moglo dovesti do toga da SAD ne plate svoj dug.

To bi značilo da savezna vlada ne može da uyme nove zajmove ili da plati sve svoje račune. Ministarstvo finansija upozorilo je da bi neizvršenje obaveza moglo početi 1. juna.

Takav ishod bi izazvao haos na finansijskim tržištima i doveo do daljeg rasta kamatnih stopa.

Odlazeći sa samite iz Japana, Bajden je rekao novinarima da su predlozi republikanaca, koji kontrolišu Predstavnički dom „jednostavno i sasvim neprihvatljivi".

„Vreme je da republikanci shvate da ne postoji dogovor koji treba da se sklapa isključivo pod njihovim partizanskim uslovima i da i oni moraju da se prilagođavaju".

Mećutim, Bajden je takođe rekao da bi bio spreman da smanji potrošnju kako bi postigao dogovor.

Američki predsednik je otkazao inostrane posete posle trodnevnog samita u Hirošimi, kako bi se izborio sa problemom oko saveznog duga.

Makarti je opisao razgovor sa Bajdenom kao „produktivan".

„Mislim da možemo da rešimo neke od ovih problema ako on razume šta razmatramo", rekao je Makarti novinarima.

U nedelju uveče, pregovarači su se sastali u kancelariji Makartija na Kapitol Hilu, a razgovor je trajao oko dva i po sata.

Stiv Riketi, jedan od Bajdenovih predstavnika i viši savetnik predsednika, rekao je novinarima da će pregovarački timovi nastaviti da rade preko noći.

U međuvremenu, ministarka finansija, Dženet Jelen, izjavila je da je 1. jun "tesan rok". Ona je za NBC rekla da bez dogovora SAD da neće moći da plati sve obaveze početkom juna.

Neuspeh podizanja plafona mogao bi da dovede do toga da SAD obustave svoje isplate socijalnog osiguranja i plate saveznih i vojnih službenika. Neispunjenje obaveza takođe preti da izazove haos u globalnoj ekonomiji, utičući na cene i stope na hipoteke u drugim zemljama.

Zastoj je uzdrmao finansijska tržišta. U petak je Dov završio u padu od 0,3%, S&P 500 je pao za 0,1%, a Nasdak za 0,2%.

U zamenu za podršku za podizanje gornje granice duga, republikanci zahtevaju smanjenje budžeta u iznosu od 4,5 biliona dolara (3,61 biliona funti), što uključuje ukidanje nekoliko Bajdenovih zakonodavnih prioriteta, istovremeno tražeći povećanje potrošnje na vojnu i bezbednost granica.

Bela kuća je predlog republikanaca nazvala „nacrtom za uništavanje vrednih američkih porodica", iako je nagovestila da bi mogla da napravi neke budžetske ustupke.

I predsednik Bajden i Makarti su pod pritiskom sa levog i desnog boka svojih partija.

(EYRACTIV.rs)