Politika

POLITIČKI ZEMLJOTRES U GRČKOJ: Micotakis osvojio većinu ali mu nije dovoljno, traži još jedan krug izbora

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rezultati izbora u Grčkoj pokazuju ogromnu pobedu Nove demokratije, ali premijer želi još jedan krug kako bi osvojio "bonus" od 50 mesta u parlamentu.

Izvor: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Dan nakon izbora, Grčka se priprema za novo glasanje koje bi moglo da omogući stranci premijera Kirijakosa Micotakisa da vlada zemljom sama. Konzervativna Nova demokratija u nedelju je na izborima imala 20 procenata glasova više od Sirize, koju predvodi levičar Aleksis Cipras. Ovo je najbolji rezultat konzervativaca u poslednjih 14 godina, ali sada žele drugi krug krajem juna.

Najveći broj glasova je prebrojan i po trenutnim podacima, Nova demokratija ima 40,8%, dok Siriza ima 20,1 odsto glasova. Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da bi Nova demokratija mogla da osvoji 145 sedišta u skupštini, samo šest manje od apsolutne većine. Rezultati glasanja u oštrom su kontrastu sa anketama pre izbora u Grčkoj, koji su predviđali da će razlika biti manja.

Micotakis je izjavio da je u pitanju "politički zemljotres" i velika pobeda, koja je prevazišla i očekivanja stranke. Ali pošto nije u pitanju apsolutna većina, Micotakis sada može ili da pravi koaliciju, ili da traži još jedno glasanje.

"Zajedno ćemo se boriti već od sutra, tako da bi na sledećim izborima Nova demokratija mogla da bude oslonjena samo na sebe. Nastavićemo dalje, hrabro i stabilno, kako bismo dovršili današnji važni korak i bili konačni pobednici. Grčka želi snažnu vladu", rekao je on.

Cipras je takođe podržao ideju još jednog glasanja rekavši da "izborni ciklus još uvek nije gotov".

Izvor: EPA-EFE/VLACHOS ALEXANDROS

"Sledeća bitka biće kritična, i odlučujuća", rekao je on.

Micokatis (55) je na vlasti četiri godine i za to vreme je zemlju uspeo da sprovede kroz pandemiju koja je ruinirala vitalnu industriju turizma. Ali nekadašnja "evropska ekonomska glavobolja" uspela je da oživi nakon pandemije i u 2022. je zabeležila rast ekonomije od 5,9%.

Nezaposlenost i inflacija padaju, za 2023. se predviđa dvostruki rast u odnosu na prosek Evropske unije, i Grčka je daleko od dugova i krize kakve je imala pre deset godina. Micotakisovu vladavinu obeležili su i skandal sa prisluškivanjem i stravična železnička nesreća, u kojoj je u februaru ove godine stradalo 57 ljudi. Vlada je inicijalno okrivila ljudski faktor za nesreću, iako je železnica godinama ispaštala zbog malih investicija.

Ali ni skandal sa prisluškivanjem, ni posledice nesreće nisu uspeli da naruše podršku konzervativcima.

Grčka ima novi zakon o izborima, koji će biti primenjen od idućeg glasanja. Po njemu, pobednik može da osvoji "bonus" od 50 mesta u parlamentu, čime bi Novoj demokratiji bila zagarantovana pobeda. Ali levica će verovatno pokušati da promeni mišljenje javnosti fokusom kampanje na rastuće troškove života.

(EURACTIV.rs)