Politika

ORBAN UPOREDIO EU INTEGRACIJE SA HITLEROVIM PLANOVIMA: Izjava mađarskog premijera naišla na oštre reakcije

Autor Aleksandra Vrbica

"Čak je i Adolf Hitler sanjao o evropskom jedinstvu i kasnije se osvrnuo na ideju 'sve bliže unije' ", rekao je Viktor Orban u petak.

Izvor: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Nedavno je mađarski premijer Viktor Orban uporedio evropske integracije sa Hitlerovim planovima, na šta je oštro reagovao češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski, koji je istakao da Mađarsku niko ne tera da bude deo evropske zajednice.

U međuvremenu, komesarka EU Vera Jurova otkrila je da Mađari izbegavaju da se slikaju sa njom u Briselu kako se ne bi suočili sa „progonom kod kuće".

"Čak je i Adolf Hitler sanjao o evropskom jedinstvu i kasnije se osvrnuo na ideju 'sve bliže unije' ", rekao je Orban u petak u Vespremu na zapadu Mađarske, što je izazvalo kritike iz Češke.

„Niko ne tera Mađare da budu deo ove zajednice ako se osećaju ovako neprijatno", rekao je češki ministar spoljnih poslova Lipavski (Zeleni/EFA, Pirati) u TV debati na Češkoj televiziji u nedelju.

Mađari posećuju Jurovu „tajno"

Jurova, koja se takođe uključila u debatu, rekla je da svakom takvom izjavom trpi reputacija Mađarske.

Na pitanje moderatora da li još uvek smatra Mađarsku demokratskom zemljom, ona je odgovorila: „Veoma dugo sumnjam u to."

Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Ona je, međutim, naglasila da su, uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima koja zahtevaju jednoglasno glasanje na nivou EU - kao što su sankcije.

„A tu su i profesionalni i vredni mađarski zvaničnici koji sa nama pregovaraju o uvođenju reformi u pravosuđu ili javnim nabavkama", rekla je Jurova i dodala da pristup mađarskih zvaničnika pokazuje da je zemlji „očajnički potreban novac".

Tokom TV debate, Jurova je takođe rekla da neki mađarski studenti, nastavnici ili organizacije koje je posećuju u Briselu „žele da ove sastanke zadrže u tajnosti" i da ne žele da se slikaju sa njom kako „ne bi bili suočeni sa progonom kod kuće".

(EURACTIV.rs)