Politika

SUNČANA GLAVAK, HRVATSKA EVROZASTUPNICA: Od odnosa prema Rusiji zavisi put Srbije ka EU

Autor Milena Antonijević

Želimo da vidimo afirmativnu politiku Beograda, a ne pretnje, ucene i zastrašivanja. Hrvatska je spremna da pomogne zemljama regiona na njihovom putu ulaska u EU, kaže u intervjuu za Euractiv, hrvatska evrozastupnica, Sunčana Glavak.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Evropski parlament usvojio je izveštaj o Srbiji u kojem je ocenio da Beograd nazaduje u na putu prema članstvu u EVropskoj uniji. Evroparlamentarci su ponovno zatražili da Srbija uvede sankcije Rusiji.

U raspravi o Srbiji, kao i o Kosovu, učestvovala je i Sunčana Glavak, zastupnica u Evropskom parlamentu iz redova HDZ-a i Evropske pučke stranke. Upravo je stanje na jugoistoku Evrope bilo glavna tema razgovora Euractiva s hrvatskom evrozastupnicom.

Glavak je, inače, zastupnica u Evropskom parlamentu od 2019. godine. Pre toga, bila je zastupnica u Saboru, a nekoliko je godina bila je i PR hrvatske Vlade i HDZ-a. Pre ulaska u politiku, radila je kao novinarka.

EURACTIV: U raspravi u Evropskom parlamentu o izveštaju o Srbiji ocenili ste da naš istočni sused nije u dovoljnoj meri spreman za izazove koje mu nosi članstvo u EU. Posebno ste upozorili na neusklađenost Beograda sa spoljnom i sigurnosnom politikom Unije, naročito prema Moskvi. Kakvu biste ocenu dali dosadašnjem procesu usklađivanja Srbije s EU? I hoće li Srbija morati da uvede sankcije Rusiji?

GLAVAK: Pristupanje EU složen je i dugotrajan proces i zahteva mnoge reforme u različitim sektorima i područjima. To smo iskusili na sopstvenim leđima.

Kao članica Odbora za spoljnu politiku (AFET) s posebnom pažnjom pratim proces usklađivanja Srbije s evropskim standardima i njihov napredak. Dosadašnje usklađivanje Srbije sa zahtevima članstva u EU nije teklo glatko i idalje ima svoje izazove. Iako je Srbija ostvarila napredak u sprovođenju reformi, još uvek ima prostora za poboljšanje u nizu područja, od ljudskih prava i borbe protiv korupcije do odnosa sa susednim državama.

Posebno je važno da se Srbija napokon uskladi sa spoljnom i sigurnosnom politikom EU te da sarađuje s EU na svim pitanjima koja su važna za evropsku sigurnost. Da budemo sasvim jasni, odnos prema Rusiji predstavlja jedan od ključnih izazova za Srbiju na njenom putu prema članstvu u EU.

U današnjem političkom trenutku moramo dobiti jasan signal u kom smeru želi Srbija da ide. Što se tiče pitanja sankcija Rusiji, EU je pokazala zajedništvo i odlučnost u zaštiti svojih demokratskih vrednosti, a to se pokazalo kroz deset paketa sankcija.

Tokom rasprave u Evropskom parlamentu posebno sam naglasila da je za našu zemlju od posebne važnosti pitanje nestalih u ratu devedesetih jer još uvek se traga za 1812 osoba, zatim pitanja obeštećenja logoraša srpskih koncentracionih logora, ali i povlačenje iz procedure tzv. Zakona o regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji.

EU daleko najviše ulaže u region, uključujući i Srbiju. Ipak, ne želimo da Srbija na EU gleda samo kao na bankomat, bez predanosti dubokoj transformaciji svog društva.

(EURACTIV.rs)