Politika

JAČANJE DEMOKRATIJE, VLADAVINE PRAVA I BORBA PROTIV KORUPCIJE: Bez napretka nema ni integracije u EU

Autor Tamara Milošević Grbić

Povodom Rezolucije EP o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Nacionalni konvent o EU poziva Vladu, Predsednika i Narodnu skupštinu da reaguju na ocene EP o stanju u oblasti slobode izražizražavanja i nezavisnosti medija.

Izvor: Ustupljena fotografija

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva, koja okuplja više od 800 organizacija civilnog društva, i zastupa interese građana u svim fazama procesa evropskih integracija.

"Nismo iznenađeni sadržajem Rezolucije Evropskog parlamenta o Izveštaju komisije o napretku Srbije. Ona manje-više ponavlja suštinu prethodnih. Takođe, sve što se u njoj pominje, deo je godišnjih preporuka Nacionalnog konventa koje se ponavaljaju iz godine u godinu", izjavila je za EURACTIV, Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

Selaković je istakla da je ove godine naročito veliko interesovanje poslanika Evropskog parlamenta za sadržaj ove Rezolucije što nam jasno pokazuje da bez obzira na političku volju da ovaj region ostane u sferi EU uticaja, suštinske integracije neće biti bez ispunjavanja svih zadatih kriterijuma. Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU napominje da se taj napredak u kriterijumima ogleda naročito u oblastima jačanja demokratije, vladavine prava i borbi protiv korupcije. Ona je naglasila da je to ujedno i srž reformskih procesa koje su Srbiji i njenim građanima neophodne.

Nacionalni konvent podržava hitno usvajanje amandmana na tekst Rezolucije kojem se najoštrije osuđuju masovna ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i pozivaju nadležne institucije Republike Srbije da preduzmu sve što je u njihovoj moći da izvrše detaljnu istragu ovakvih slučajeva.

(EURACTIV.rs)