Politika

USAID POŽELJAN I POUZDAN PARTNER SRBIJI: Vučić sa Samantom Pauer o investicijama, projektima i odnosima Srbije i SAD

Autor Milena Antonijević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Samantom Pauer, administratorkom Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID).

Izvor: Instagram/printscreen/buducnostsrbijeav

Oni su se saglasili da je USAID poželjan partner za saradnju na projektima koji bi mogli da privuku nove amrečike investicije i dodatno pojačaju ekonomske odnose Srbije i SAD.

Predsednik Srbije podvukao je da se naša zemlja zalaže za jačanje sveobuhvatnih odnosa sa SAD.

Zahvalio je na pomoći koju je USAID kroz svoje programe pružio Srbiji u oblastima privrede, javne uprave, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

U kontekstu nastavka dijaloga sa Prištinom, Vučić je ponovio kolika je posvećenost Beograda ovom procesu i spremnost za rad na implementaciji evropskog predloga, uz određena ograničenja i u skladu sa principima međunarodnog prava. On je dodao da nastavak procesa u ovom trenutku zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština.

On je rekao i da su sigurnost i bolji život ljudi na KiM prioriteti za koje se Srbija zalaže.

"Spremni smo da razgovaramo o brojnim otvorenim pitanjima, ali ne i da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", kazao je srpski predsednik.

Vučić je rekao i da je Srbija pokretač regionalnog povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" odličan primer saradnje, koji je otvorio put privrednicima i omogućio slobodniji protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Ponovio je da je Srbija pouzdan partner za sve kapitalne projekte koji zahtevaju ozbiljan i odgovoran pristup države.

"Srbija neguje partnerski odnos sa investitorima, koji ovde imaju odlično i bezbedno poslovno okruženje", poručio je Vučić.

Istakao je i da je Srbija zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu ali i pokretanja novih projekata.

(EURACTIV.rs)