Politika

OLAF ŠOLC PREDLAŽE REFORMU EVROPSKE UNIJE: Evroposlanici zatražili snažniju podršku Ukrajini

Autor Tamara Milošević Grbić

Nemački kancelar Olaf Šolc debatovao je sa poslanicima EP, pozivajući ujedinjenu Evropu sposobnu da se promeni kako bi obezbedila svoje mesto u svetu sutrašnjice.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Kancelar Šolc je naglasio da Evropa ima globalnu odgovornost izvan svojih granica „jer se dobrobit Evrope ne može odvojiti od blagostanja ostatka sveta“. Kancelar Šolc je identifikovao tri lekcije za EU: „Prvo, budućnost Evrope je u našim rukama. Drugo, što je Evropa ujedinjenija, lakše ćemo sebi obezbediti dobru budućnost. I treće, ne manje, već više otvorenosti i više saradnje."

Da bi obezbedila mesto Evrope u svetu sutrašnjice, EU se mora promeniti, rekao je kancelar. „Potrebna nam je geopolitička, proširena i reformisana EU i otvorena budućnosti.

O ratu Rusije protiv Ukrajine, on je rekao da EU sada mora postaviti kurs za rekonstrukciju Ukrajine. Prosperitetna, demokratska, evropska Ukrajina je najjasnije odbacila Putinove imperijalne, revizionističke i nelegalne politike.

U multipolarnom svetu, zemlje globalnog juga su važni partneri, nastavio je kancelar Šolc. Evropa mora da se založi za sigurnost hrane i smanjenje siromaštva i mora održati svoja obećanja o delovanju na međunarodnoj zaštiti klime i životne sredine.

Što se tiče proširenja, rekao je kancelar, "poštena politika proširenja ora da sprovode svoja obećanja - pre svega prema državama zapadnog Balkana". Takođe je najavio da će se zalagati za proširenje i donošenje odluka kvalifikovanom većinom.

Govoreći o migracijama i azilu, rekao je, „ujedinjuje nas cilj boljeg upravljanja i regulisanja neregularnih migracija, bez izneveravanja naših vrednosti”. U mnogim delovima Evrope potrebni su radnici, iz trećih zemalja, nastavio je, a ako Evropa poveže redovne migracije sa zahtevom da zemlje porekla i tranzita takođe vrate one koji nemaju pravo da ostanu u Evropi, „onda će sve strane imati koristi".

Reakcije evropskih poslanika

Reagujući na Šolcove predloge reformi EU, poslanici Evropskog parlamenta zatražili su hrabrost od evropskih lidera da odvedu EU u budućnost i pozvali kancelara Šolca da se založi za Konvenciju pre evropskih izbora 2024.godine. Nekoliko evroposlanika zahtevalo je nastavak podrške Ukrajini u ruskom agresorskom ratu dok se ne obezbedi pravedan mir, dok su drugi kritikovali Nemačku zbog kašnjenja u pružanju podrške Ukrajini, a EU što je obezbedila više novca industriji naoružanja.

Brojni poslanici Evropskog parlamenta naglasili su važnost borbe protiv ekonomskog uticaja ruskog rata u Ukrajini na evropske građane, a neki su pozvali na novo zakonodavstvo kako bi se osigurala socijalna pravda, kao i na reformu tržišta električne energije u EU kako bi se garantovale fer cene. Neki govornici su naglasili važnost evropske zelene i digitalne tranzicije i zatražili više ulaganja u ove oblasti kako bi Evropa mogla da predvodi tehnološki napredak.

(EURACTIV.rs)