Politika

NAKON DVOJICE MINISTARA, I SLOVAČKI PREMIJER PODNEO OSTAVKU: Predsednica sledeće nedelje imenuje prelaznu vladu

Autor Milena Antonijević

Slovačka predsednica, Zuzana Čaputova, 15. Maja će imenovati prelaznu vladu koju će predvoditi ekonomista i potpredsednik Narodne banke Slovačke, Ludovit Odor, nakon što je vršilac dužnosti premijera, Eduard Heger, podneo ostavku.

Izvor: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Heger je podneo ostavku nakon što su, sada bivši ministar poljoprivrede Samuel Vlčan i bivši ministar spoljnih poslova Slovačke, Rastislav Kačer, podneli ostavke prošle nedelje.

Vlčan je podneo ostavku pošto je objavljeno da je njegova kompanija dobila kontroverzni grant EU dok je bio na javnoj funkciji. Kačer je to učinio jer je Heger odbio da podnese ostavku u prethodnom televizijskom govoru.

Heger, koji je takođe bio zadužen za ministarstvo finansija i zdravlja pre nego što je napustio funkciju, na kraju je podneo ostavku pre sastanka sa Čaputovom u nedelju, priznajući da bi mu predsednik, ukoliko sam ne podnese ostavku, oduzeo mandat. On je čak ponudio predsednici drugo rešenje, ali je ona odbila, dodao je.

Što se tiče nove prelazne vlade, Čaputova nije otkrila nijedno ime novog kabineta osim Odora, ali je napomenula da je kabinet uglavnom izabran na osnovu stručnosti i obećanja da se novi privremeni ministri neće kandidovati na opštim izborima u septembru. Novi kabinet bi trebalo da se sastoji i od konzervativaca i liberala kako bi imao šanse da dobije većinu u Nacionalnom savetu.

„Tim novih ljudi je spreman", izjavila je predsednica, napominjući da će nova vlada biti imenovana tek sledeće nedelje jer novi ministri tek treba da finalizuju svoje obaveze.

„Pola godine je dovoljno da se vlada stručnjaka stabilizuje i dovede Slovačku do prevremenih izbora", rekla je Čaputova, iako neki, poput predsednika Nacionalnog saveta Borisa Kolara, očekuju da će se haos u parlamentu nastaviti.

U međuvremenu, opozicioni lideri i bivši premijeri Robert Fico (Smer-SD) i Peter Pellegrini traže da se izbori održe u julu.

„Pozivamo sve političke stranke da okončaju ovaj haos i odrede julski datum za vanredne izbore u parlamentu. To je jedini način da se okonča haos", rekao je Pelegrini.

Međutim, malo je verovatno da će predlog za raniji datum izbora biti usvojen.

(EURACTIV.rs)