Politika

VAGNER NAJAVLJUJE POVLAČENJE SA LINIJE FRONTA: Prigožin poručuje Kremlju da je krv poginulih vojnika na njihovim rukama

Autor Milena Antonijević

Jevgenij Prigožin, šef vojne formacije Vagner, iskoristio je svoj Telegram nalog da najavi da će povući svoje snage iz Bahmuta 10.maja.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

„Ovo su nečiji očevi i nečiji sinovi, a vi nam ne date municiju." vikao je Prigožin uz niz uvreda na račun Kremlja, na objavljenom snimku.

Ne postoji čak ni „osim ako". Prigožin jednostavno kaže da će se to desiti, da bi mogli da „ližu rane", jer odbijaju da se besmisleno bore bez dovoljno artiljerijskih granata. To će se desiti neposredno posle pompe i proslave Dana pobede 9. maja, pošto su, kako kaže, pripadnici Vagner grupe patriote.

Nejasno je da li se Prigožin nada da će iz ovih izjava iskoristiti više zaliha oružja, moći ili novca. I ranije je stajao ispred leševa ruskih plaćenika i osuđenika koje je lansirao na liniju fronta, bez odgovarajuće obuke i opreme, i zahtevao još municije. Međutim, nikada nije rekao da će odlaskom osakatiti jednu od najsimboličnijih linija fronta u Rusiji.

Vagnerove snage možda čine otprilike polovinu ruskog prisustva oko grada koji ima minimalni strateški značaj, ali je dobio ogromnu simboličku težinu otkako je Moskva to proglasila ključnim ciljem prošle godine. Obe strane su poslale hiljade ljudi na front. Sada, ključni zagovornik operacije kaže da će otići za pet dana.

Neće biti tako lako. Vagnerove snage bi morale da napuste bojno polje koje je, na površini, najvećim delom pod kontrolom Putinovog ministarstva odbrane. Prema brojnim izveštajima, ruski dezerteri su više puta streljani na liniji fronta.

Povlačenje je opasna i složena operacija u najboljim vremenima, pa tako u sredu Vagner ne može jednostavno da preda ključeve ruskim trupama i odveze se do aerodroma. Ukrajinske snage će hteti da iskoriste svaki haos kako bi ciljale na povlačenje Vagnerovih trupa, a takođe će biti oprezne da ne budu uvučene u angažovanje snaga za ponovno zauzimanje grada, u trenutku kada se čini da njihova šira kontraofanziva počinje.

Kremlj je priznao da je njegovo sedište moći u srcu Moskve, napadnuto od strane, kako je tvrdio, ukrajinskih dronova u pokušaju da ubiju predsednika Vladimira Putina.

Tragovi razjedinjenosti

Već nedeljama se činilo da je Prigožinova dugotrajna svađa sa najvišim rukovodstvom ruskog Ministarstva odbrane možda splasnula. Ipak, to, barem javno, nije slučaj. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, mogao je samo da prizna da je čitao o Prigožinovoj izjavi u medijima i da je ne komentariše.

Putinova administracija ne voli da izgleda slabo. Osnova držanja vlasti predsednika i njegovih ministara je da su oni mirni, kontrolisani, nemilosrdni gospodari geopolitičke sudbine Rusije. Napad na Kremlj i izjava da će privatna plaćenička grupa izaći sa ključne linije fronta nisu dobar izgled.

Putin upija mnogo loših vibracija u ovom trenutku da bi se činilo da ima toliku kontrolu.
Malo je verovatno da će bilo kakve pukotine u srcu Kremlja biti objavljene pre nego što se na njih reaguje. Ovi tragovi nejedinstva, ili užasnih bezbednosnih propusta, ne podržavaju koncept predsednika koji još uvek sprovodi miran plan.

S druge strane, Ukrajina, čini se, nastavlja sa svojim planom. Volodimir Zelenski upravo je završio simboličnu turneju po savezničkim evropskim zemljama, uključujući Hag u Holandiji, gde se našalio da je želeo da u tom sudu vidi „drugog Vladimira" koji odgovara za svoja dela.

Indikacije njene vojske su blagi napredak na istoku, a spremnost na jugu. Ukrajinska znatno poboljšana protivvazdušna odbrana učinila je da ponovljeni napadi bespilotnih letelica iz Rusije budu mnogo manje užasan događaj nego što bi to bio slučaj pre nekoliko meseci.

Opasno je predvideti kako će se odvijati ovi događaji bez presedana. To je podjednako opasan trenutak u ratu, sada kada je ruski predsednik, uglavnom racionalan i staložen, suočen sa vrtlogom loših vesti koje čupaju tepih ispod fasada njegove kontrole.

(EURACTIV.rs)