Politika

MORAMO ODMAH SPREČITI MOGUĆNOST ATOMSKOG INCIDENTA: Burne reakcije zbog situacije u najvećoj nuklearnoj elektrani Evrope

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šef IAEA izrazio zabrinutost zbog situacije u najvećoj nuklearnoj elektrani Evrope, oko koje se odvijaju borbe i napadi Rusije.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izrazio je zabrinutost zbog bezbednosti najveće nuklearne elektrane u Evropi dok ruske okupacione snage evakuišu civile iz obližnjeg ukrajinskog grada Enerhodara.

Rafael Grosi je rekao da situacija u fabrici u Zaporožju "postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna". Evakuacija dolazi uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive, ali nuklearno osoblje ostaje na licu mesta.

U saopštenju IAEA se navodi da "dok operativno osoblje ostaje na lokaciji, generalni direktor Grosi je izrazio duboku zabrinutost zbog sve napetijih, stresnijih i izazovnijih uslova za osoblje i njihove porodice". U njemu se navodi da su stručnjaci IAEA prisutni u elektrani "dobili informaciju da je počela najavljena evakuacija stanovnika iz obližnjeg grada Enerhodara - gde živi većina zaposlenih u fabrici".

Grosi je rekao da "moramo delovati odmah da bismo sprečili pretnju od ozbiljnog nuklearnog incidenta".

IAEA je ranije izdala upozorenja o bezbednosti u fabrici nuklearne energije, nakon što je granatiranje izazvalo štetu na instalacijama i privremene nestanke struje, iako nije izazvalo curenje radijacije. U martu je IAEA izrazila žaljenje zbog činjenice da je elektrana radila na dizel generatorima kako bi se održali vitalni sistemi za hlađenje, nakon oštećenja dalekovoda.

Svih šest reaktora u elektrani je u režimu gašenja, kaže IAEA.

Direktor elektrane Jurij Černičuk rekao je da se operativno osoblje ne evakuiše i da čini sve što je potrebno da se tamo obezbedi nuklearna bezbednost.

Otkako je Rusija započela invaziju u februaru 2022. godine, broj osoblja u fabrici je opao, navodi IAEA, "ali rukovodstvo lokacije je izjavilo da zaposlenih i dalje ima dovoljno za bezbedan rad elektrane".

Ruske snage zauzimaju veći deo regiona Zaporožja, ali ne i regionalni glavni grad Zaporožje, koji se nalazi severoistočno od Enerhodara preko Dnjeparskog rezervoara. Pored Enerhodara, Rusija je naredila evakuaciju civila sa 18 lokacija na liniji fronta u regionu.

Regionalni šef kojeg je postavila Rusija Jevgenij Balicki rekao je u petak da je "u proteklih nekoliko dana neprijatelj pojačao granatiranje naselja u blizini linije fronta".

"Zbog toga sam doneo odluku da evakuišem pre svega decu i roditelje, starije osobe, invalide i pacijente u bolnicama", napisao je on na društvenim mrežama.

(EURACTIV.rs)