Politika

KINA, RUSIJA I INDIJA ĆE PRODUBITI SARADNJU: Peking za stabilne odnose sa Zapadom, ali i sa regionom

Autor Milena Antonijević

Kineski ministar spoljnih poslova, Ćin Gang, govorio je sa ruskim i indijskim kolegama o produbljivanju bilateralnih veza, obećavajući da će „koordinacija i saradnja“ samo ojačati, u znak solidarnosti sa dva najveća kineska suseda.

Izvor: EPA-EFE/Indian Ministry OF External affairs

Ćin se u Indiji sastao sa drugim ministrima inostranih poslova Šangajske organizacije za saradnju, bloka nacija koje obuhvata veći deo Evroazije, pri čemu Peking nastoji da očuva stabilne odnose sa zemljama u regionu kao veze sa Zapadom, posebno Vašingtonom.

Sjedinjene Države su dugo pozivale Kinu da pomogne u rešavanju rata u Ukrajini, iako je Peking odbijao da osudi ruske vojne poteze kao invaziju. U značajnom potezu prošle nedelje, kineski predsednik, Si Đinping, razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prvi put od kada je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, na marginama sastanka ŠOS-a, Ćin je rekao da je Kina „spremna da održi komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom kako bi dala opipljiv doprinos političkom rešavanju krize" u Ukrajini.

Dve strane su spremne da ojačaju komunikaciju i koordinaciju sa drugim državama članicama ŠOS-a i održe „jedinstvo" bloka, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova u petak.

Dodatno su se dogovorili o jačanju koordinacije u azijsko-pacifičkom regionu, saopštilo je ministarstvo, ne navodeći detalje.

Trenutno blok uključuje Rusiju, Indiju, Kinu, Pakistan i četiri centralnoazijske zemlje -- Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Očekuje se da će Iran i Belorusija biti primljeni u ŠOS, na samitu u Nju Delhiju u julu, izjavio je zvaničnik indijskog ministarstva spoljnih poslova.

Na odvojenom sastanku sa indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džaišankarom, Ćin je rekao da je Kina spremna da produbi „koordinaciju i saradnju" o međunarodnim i regionalnim pitanjima sa Indijom i vrati veze na „zdrav" put razvoja.

Kineske veze sa Indijom pogoršale su se od 2020. godine, kada su se njihove trupe sukobile na spornoj granici Himalaja i kada su poginule 24 osobe. Prošlog meseca, Peking je objavio mapu koja prikazuje Arunačal Pradeš, na koji Indija polaže pravo, kao deo Tibeta, što je razbesnelo Nju Delhi.

Ćin je rekao Jaishankaru da je situacija na granici "generalno stabilna".

„Trebalo bi da izvučemo iskustvo i pouke iz istorije, da shvatimo bilateralne odnose sa strateške visine i dugoročne perspektive, da poštujemo jedni druge, da učimo jedni od drugih i da postignemo zajednički uspeh", rekao je Ćin Džaišankaru.

(EURACTIV.RS)