Politika

BRZA INTEGRACIJA UKRAJINE U NATO POMOGLA BI OKONČANJU RATA: U suprotnom sukob će potrajati dugo

Autor Tamara Milošević Grbić

Najbolje vreme za početak integracije Ukrajine u NATO je trenutak kada budu poznati rezultati kontraofanzive, a julski samit NATO-a u Viljnusu trebalo bi da otvori put za brže uključivanje u savez, piše Roman Rukomeda u kolumni.

epa09791552 Ukrainian flags are hoisted along Flag of Europe to show solidarity with Ukraine over the Russian aggression, in front of the European Parliament in Brussels, Belgium, 28 February 2022. EU defence ministers are meeting via video conference on 28 February to discuss the latest situation on the ground in Ukraine, following Russia's military invasion. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ovo je 14. mesec otvorene ruske vojne agresije na Ukrajinu i samo dva i po meseca do julskog samita NATO-a u Viljnusu.

Svi čekamo kontraofanzivu Ukrajine. Ona će nastaviti da oslobađa svoje teritorije od ruskih osvajača i do kraja ove godine ili kasnije oslobodiće sve svoje regione, uključujući Krim.

Ukrajinsko društvo je odlučno da prihvati sve žrtve, isključujući prekid vatre ili mirovne pregovore, do potpunog oslobođenja ukrajinskih teritorija i kažnjavanja agresora. Zbog toga ne treba očekivati kompromise pre završetka vojne faze rata, koliko god to trajalo.
Kritično pitanje je kako okončati rat nakon oslobođenja svih ukrajinskih teritorija ako ruski režim ne padne i nastavi da napada Ukrajinu bombama, artiljerijom i raketama, preteći novim vojnim napadima.

Šta ako Rusija ne ide ni na kakve pregovore i nastavi da ratuje sa Ukrajinom, prikupljajući resurse za dalje napade i jačajući svoju mrežu saveznika? Inače, to je vrlo realan scenario jer ruski režim neće nužno pasti nakon vojnog poraza u Ukrajini i verovatno neće potpisati nikakve formalne ugovore ili sporazume koji priznaju da je izgubio.

Kako da sprečimo bilo kakvu buduću agresiju Rusije na Ukrajinu ili druge istočnoevropske države u takvom scenariju? Jedini pravi odgovor do sada je integracija Ukrajine u NATO po brzoj proceduri. Do pune integracije Ukrajini treba dati bezbednosne garancije slične onima koje su date Švedskoj.

Hoće li to zaustaviti Rusiju od dalje eskalacije i napada na Ukrajinu? Definitivno da. Hoće li to dovesti do još veće eskalacije i isprovocirati Rusiju na neke veće razmere agresije? Apsolutno ne. Rusija će jasno razumeti da će se u slučaju novog napada na Ukrajinu suočiti sa snagama NATO-a na bojnom polju pored ukrajinske vojske, smanjujući svoje šanse za vojni uspeh na nulu.

Kada je najbolje vreme za početak procesa integracije Ukrajine u NATO? Verujem da će nova faza vojne kampanje početi u maju i trajati tokom leta, a možda i jeseni.
Nakon toga će biti jasno koje su teritorije ukrajinske Oružane snage uspele da oslobode; NATO može da zaštiti Ukrajinu u svim kontrolisanim okruženjima, međunarodno u okviru priznatih granica Ukrajine do 2014.godine, uključujući Krim.

Ako Ukrajina posle nove runde vojnih pohoda ne povrati sve svoje teritorije, onda zaštitom NATO verovatno neće biti obuhvaćene one teritorije koje će biti pod ruskom okupacijom da ne bi došlo do direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO. Američki političari, uključujući predsednika Džoa Bajdena, već su pominjali ovu šemu.

Proceduralna rasprava trebalo bi da počne objavljivanjem konačnih odluka samita NATO-a u Viljnusu u julu. Ukoliko na samitu NATO-a ne bude bilo kakvih konkretnih saopštenja o vremenskom okviru integracije Ukrajine u NATO i bezbednosnim garancijama Ukrajini u međuvremenu, završetak rata u Ukrajini biće odložen za dugo vremena.

Rusija će takav signal protumačiti kao slabost NATO-a. Njena strategija će biti beskonačni nastavak postavljanja pitanja šta je bolje: nastaviti snažno da podržavaju Ukrajinu u narednih deset godina ili duže, ili učiniti Ukrajinu članicom NATO-a i zaustaviti rat ove ili sledeće godine? Dugotrajna bitka bi se nesumnjivo prelila daleko izvan ukrajinskih granica, a izvoz rata u druge zemlje biće veoma teško zaustaviti.

Brza integracija Ukrajine u NATO nije samo zaustavljanje najkrvavijeg i najopasnijeg rata u Evropi u 21. veku do sada. Reč je i o resursima, uključujući i finansijske.

Za EU i NATO je mnogo "jeftinije" da brzo integrišu Ukrajinu, pomognu joj u transformaciji unutrašnjih političkih i vojnih institucija i imaju koristi od toga što ona igra ulogu istočne ispostave zapadnih demokratija. U tom slučaju cela Evropa će biti ujedinjena, zaštićena i obezbeđena čak i u rastućim tenzijama između SAD i Kine.

U suprotnom, rat i haos u Evropi koji će trajati dugo bi doprineli globalnoj destabilizaciji sa posledicama koje je nemoguće zamisliti.

(EURACTIV.rs)

Tagovi