Politika

DRASTIČNI GUBICI RUSIJE U UKRAJINI: 100.000 nastradalih tokom poslednjih pet meseci

Autor Aleksandra Vrbica

„Zaista su zapanjujuće ove brojke", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodavši da je ukupan broj tri puta veći od broja američkih žrtava na Gvadalkanalu u Drugom svetskom ratu.

Izvor: EPA-EFE/ROMAN CHOP

Bela kuća je u ponedeljak (1. maja) procenila da je u ruskoj vojsci bilo 100.000 žrtava (povređenih i nastradalih) u poslednjih pet meseci u borbama u oblasti Bahmut i drugim delovima Ukrajine.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da broj, na osnovu procena američkih obaveštajnih službi, uključuje više od 20.000 mrtvih, od kojih je polovina iz grupe Vagnerovih plaćenika, među kojima su osuđenici pušteni iz zatvora da bi učestvovali u borbama.

„Pokušaj Rusije da izvede zimsku ofanzivu u Donbasu uglavnom kroz Bahmut je propao", rekao je Kirbi:

„Prošlog decembra, Rusija je započela veliku ofanzivu na više linija, ka Vuledaru, Avdijevki, Bahmutu i Kremini. Većina ovih napora je zastala i propala. Rusija nije mogla da zauzme nijednu strateški značajnu teritoriju."

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

On je rekao da su Rusi ostvarili neke postepene prednosti u Bahmutu, ali da ih je to „strašno koštalo" i da je odbrana Ukrajine u regionu i dalje jaka.

„Rusija je iscrpila svoje vojne zalihe i oružane snage", rekao je Kirbi.

Većina vojnika Vagnerove plaćeničke grupe bili su „ruski osuđenici bačeni u borbu u Bahmutu bez dovoljno borbe ili obuke, borbenog vođstva ili bilo kakvog osećaja za organizacionu komandu i kontrolu", rekao je on.

„Zaista su zapanjujuće ove brojke", dodao je Kirbi, rekavši da je ukupan broj tri puta veći od broja američkih žrtava na Gvadalkanalu u Drugom svetskom ratu.

Kirbi je rekao da će uskoro biti objavljen još jedan paket američkog oružja za Ukrajinu.

Borba za Bahmut

Ukrajinske jedinice izbacile su ruske snage sa nekih pozicija u Bahmutu usred žestokih borbi, rekao je u ponedeljak visoki ukrajinski general.

„Situacija (u Bahmutu) je prilično teška", rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, ukrajinski komandant kopnenih snaga, u izjavi u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Istovremeno, u pojedinim delovima grada, neprijatelj je pretrpeo kontranapad naših jedinica i napustio neke položaje", rekao je on.

Izvor: OLEG PETRASYUK/EPA

Desetomesečna bitka za grad na istoku Ukrajine dobila je simboličan značaj za obe strane. Postao je uporište rata u kojem je došlo do malog pomeranja linije fronta od kraja 2022. godine, ostavljajući obe strane da traže proboj.

Rusija je u ponedeljak ispalila novu raketu na Ukrajinu tokom noći koja je ubila dve osobe na istoku, izazvala ogromne požare i oštetila desetine kuća i drugih zgrada.

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, rekao je u ponedeljak na Telegramu da je njegovim borcima potrebno oko 300 tona artiljerijskih granata dnevno za napad na Bahmut, ali da dobijaju samo trećinu te količine.

„Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera - uopšte nije mnogo", rekao je Prigožin, koji se često sukobljavao sa odbrambenim establišmentom Rusije zbog njenog vođenja rata u Ukrajini.

U odvojenoj objavi u ponedeljak uveče, Prigožin je rekao da su njegove trupe napredovale nekih 120 metara u Bahmut uz gubitak 86 njegovih boraca.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Sirski je rekao da se nove ruske jedinice „stalno bacaju u bitku za Bahmut" uprkos velikim gubicima, rekao je Sirski i dodao: „Ali neprijatelj nije u stanju da preuzme kontrolu nad gradom".

Ruske snage su postepeno napredovale u Bahmutu, ali je Ukrajina u nedelju rekla da je još uvek moguće snabdevati branioce hranom, municijom i lekovima.

Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu kako bi ponovo zauzeo delove teritorije na istoku i jugu koje su zauzele ruske snage nakon početka invazije pre 15 meseci.

(EURACTIV.rs)