Politika

OBEĆAVALI LEGALIZACIJU KANABISA PRED IZBORE: Nemačka koalicija sada u problemu zbog zakona EU

Autor Milena Antonijević

Nemačka semafor koalicija na funkciji je više od godinu dana. Na vlast je došla sa velikim ambicijama, ali obećanja poput legalizacije kanabisa i zabrane glifosata pod pitanjem su zbog nepoznavanja zakona EU od strane stranaka.

Izvor: EPA-EFE/Alexander Becher

"Legalizovaćemo kanabis", ovo obećanje je verovatno bilo jedno od najava koje je najviše reprezentovalo koalicioni sporazum tri stranke krajem 2021.

Projekat je posebno prirastao srcu Zelenih i liberalnog FDP-a, koji su osvojili bodove kod mladih glasača i želeli da se predstave kao njihovi zagovornici. Udružena iza obećanja u vezi kanabisa, koalicija semafora bi se mogla predstaviti kao moderna i progresivna.

Imajući u vidu politički značaj ovog pitanja, moglo bi se pomisliti da bi neko od tri najveće nemačke stranke u nekom trenutku proverio da li je obećanje uopšte izvodljivo.

Ipak, izgleda da niko nije primetio da vlada ne može sama da legalizuje kanabis jer EU ima glavnu reč po tom pitanju.

Na kraju krajeva, evropski zakon državama članicama daje odrešene ruke samo u pogledu „ličnog korišćenja droga", a ne trgovine, kako je portparol Evropske komisije objasnio EURACTIV-u.

Međutim, vladajuće stranke nisu znale ništa o ovome, ili jednostavno nisu htele da znaju.

Suočena sa teško pogođenom briselskom realnošću, vlada je morala značajno da izmeni svoje početne planove za kanabis i ranije ovog meseca predstavila revidiranu verziju.

Zaista, više od godinu dana nakon što je predstavila svoj plan kao deo koalicionog sporazuma, „odjednom" je shvatila da plan nije u skladu sa pravom EU.

Obraćajući se novinarima, ministri zdravlja I poljoprivrede su gotovo stidljivo objasnili da će se legalizacija, na kraju, odnositi samo na privatnu potrošnju, ali ne i na uzgoj i distribuciju, kako je prvobitno planirano.

To je moglo i trebalo da se predvidi u najvećoj državi članici EU.

Poslednjih meseci, ministri u vladi neumorno su naglašavali da žele da izbegnu debakl kakav je bivši ministar saobraćaja Andreas Scheuer izazvao naplatom putarine, projekat koji je Sud pravde EU poništio nakon što su na njega već potrošeni milioni evra .

Birači su navođeni, posebno u početnoj fazi koalicije, da ništa ne stoji na putu sveobuhvatnoj legalizaciji kanabisa.

Glifosat: još jedno obećanje koje je teško održati

Kanabis nije jedino pitanje za koje se koalicija obavezala, a koje možda nije pravno održivo prema zakonu EU.

Isto važi i za planiranu zabranu glifosata od 2024. Godine, tema koja je možda manje popularna od legalizovanog konzumiranja trave, ali nije ništa manje kontroverzna.

„Uklonićemo glifosat sa tržišta do kraja 2023. godine", navodi se u koalicionom sporazumu.

Međutim, kontroverzni pesticid je trenutno odobren na nivou EU, a uskoro će biti odlučeno da li će to biti produženo i u sledećoj godini.

Ako bi to bio slučaj, za Nemačku će biti pravno gotovo nemoguće da uvede sveobuhvatnu zabranu glifosata. Sve dok je supstanca odobrena u EU, zemlje članice mogu da nametnu takva ograničenja upotrebe samo u vrlo specifičnim slučajevima i uz jako opravdanje.

Ovo je bio slučaj i u Luksemburgu, gde je pre nekoliko nedelja administrativni sud poništio nacionalnu zabranu glifosata jer nije u skladu sa pravom EU.

U slučaju produženja ovlašćenja EU, „razmotrićemo dalje korake za nacionalnu zabranu upotrebe", rekla je portparolka nemačkog ministarstva poljoprivrede za EURACTIV.

Prilično daleko od jasne retorike koalicionog sporazuma

Možda koalicione stranke zaista nisu bile svesne da daju obećanja koja možda neće moći da ispune po zakonu EU. Možda još gore, bile su svesne te činjenice i namerno rizikovale da Brisel izgleda kao loš policajac . To bi bilo nepošteno.

Svakako, nemačka i politika EU su neraskidivo isprepletene. Nemačke stranke bi morale imati to na umu od samog početka i, pre svega, da budu transparentne u pogledu onoga što ne mogu da urade.

(EURACTIV.rs)