Politika

LAVROV VODIO SASTANAK O MIRU U SAVETU BEZBEDNOSTI: Ambasadori se žestoko bunili, pokazivali mu Povelju UN

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov vodio je sastanak o miru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, što su ambasadori mnogih zemalja osudili.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zapadne diplomate osudile su ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova, koji je vodio sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak. Rusija trenutno predsedava Savetom bezbednosti, što je izazvalo burne reakcije i pitanja o tome da li bi trebalo da postoji mogućnost oduzimanja predsedavanja zemlji koja je izvršila invaziju na Ukrajinu pre više od godinu dana.

Lavrov je predsedavao sastankom čiji je naziv bio "Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", a ambasadorke SAD, Velike Britanije i Švajcarske pri UN iskoristile su svoje govore da osude invaziju na Ukrajinu i direktno kritikuju ruskog ministra. 

Linda Tomas-Grinfild, Barbara Vudvord i Paskal Berisvil obratile su se za govornicom i povremeno gledale direktno u Lavrova dok su iznosile osudu invazije.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

"Naš licemerni domaćin, Rusija, izvršila je invaziju na Ukrajinu i udarila u srce Povelje UN. Protivzakoniti, ničim izazvani i bespotrebni rat u direktnoj je suprotnosti sa našim zajedničkim principima - da rat agresije i teritorijalnog osvajanja nikada nije prihvatljiv. Dok sedimo ovde, ruske snage nastavljaju da ubijaju i ranjavaju civile. Dok sedimo ovde, ruske snage uništavaju ključnu ukrajinsku infrastrukturu. Dok sedimo ovde, pripremamo se za narednu Buču, naredni Marijupolj, naredni Herson, naredni ratni zločin i užas", rekla je Tomas-Grinfild, koja je Lavrovu i pokazala primerak Povelje UN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji je sedeo odmah pored Lavrova, takođe je osudio postupke Rusije u govoru kojim je otvorio sednicu.

"Invazija na Ukrajinu, koja krši Povelju UN i međunarodni zakon, izaziva ogromnu patnju i uništenje zemlji i narodu, a doprinosi i globalnom ekonomskom iščašenju koje je pokrenula pandemija korona virusa", rekao je Antonio Gutereš.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ruske diplomate su od početka invazije uglavnom isključene sa raznih međunarodnih konferencija, podseća "Si-En-En". Ali predsedavanje najmoćnijim telom UN, Savetom bezbednosti, funkcioniše po principu rotacije po abecednom redu. Rusija je, zajedno sa Amerikom, Kinom, Velikom Britanijom i Francuskom, jedna od zemalja koje imaju trajno članstvo, dok ostalih deset zemalja Generalna skupština UN bira na po dve godine.

Zemlje EU izdale su i zajedničko saopštenje uoči sastanka, u kojem su osudile Rusiju i kritikovale pojavljivanje Lavrova na sednici.

"Rusija pokušava da se predstavi kao branitelj Povelje UN i multilateralizma. Ništa ne može da bude dalje od istina, to je cinično. Svi znamo da Rusija uništava, a mi gradimo. Oni napadaju, a mi branimo", rekao je Olaf Skog, predstavnik EU u Ujedinjenim nacijama.

Sergej Lavrov je u otvaranju sednice izneo niz napada na račun Ukrajine, čiju je vladu nazvao "pučistima" i "nacističkim kijevskim režimom".

"Kao što je bio slučaj u Hladnom ratu, stigli smo do opasnog, možda i opasnijeg praga. Amerika i njeni saveznici napustili su diplomatiju i zahtevaju pojašnjenje odnosa na bojnom polju", rekao je između ostalog Lavrov, koji je kritikovao i zapadne zemlje koje ne priznaju Krim kao rusku teritoriju. Rusija je nasilno anektirala Krim 2014. nakon diskutabilnog referenduma, koji su Ujedinjene nacije odbacile kao nevažeći, i aneksiju Krima i dalje smatraju protivzakonitom.

(EURACTIV.rs)