Politika

POSLEDNJI NEOSTVARENI STRATEŠKI CILJ: Hrvatska bi OECD mogla da pristupi 2025. godine

Autor Milena Antonijević

Ulaskom u OECD, i Hrvatska će postati deo elitnog svetskog kluba, ali morala bi da ubrza i reforme.

Izvor: EPA-EFE/Elvira Urquijo A.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Mathias Cormann sastao se sa državnim vrhom Hrvatske i učestvovao na konferenciji "Hrvatska na putu u OECD: Šta donosi članstvo?"

Hrvatska među retkim članicama EU koje još nisu u OECD

Jedna je od retkih članica Evropske unije koja još nije članica OECD. Naime, osim Hrvatske, među članicama Unije u OECD-u još nisu jedino Rumunija, Bugarska, Kipar i Malta.
Rumunija i Bugarska, uz Hrvatsku, kandidati su za članstvo u tom ekskluzivnom klubu, a interes za ulazak u OECD pokazuje i Malta.

U 'čekaonici' s Hrvatskom još četiri zemlje, među kojima i Argentina i Brazil

Članstvo u OECD jedini je još neostvareni strateški cilj službenog Zagreba. O podnošenju kandidature za ulazak u OECD govorila je još Vlada Ivice Račana.

Ipak, prvi konkretni koraci napravljeni su tek 2017. godine, kada je Hrvatska zatražila članstvo u OECD i time ušla u "čekaonicu" u kojoj su trenutno još i Rumunija, Bugarska, Argentina, Brazil i Peru.

Plenković očekuje da će ulazak u OECD ubrzati reforme u Hrvatskoj

O datumu kada bi Hrvatska mogla ući u OECD niko se ne usuđuje da prognozira, s obzirom na to da je sam proces širenja te međunarodne organizacije spor i zahtevan.

Ipak, na konferenciji koja je u četvrtak održana u Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci, premijer Hrvatske, Andrej Plenković je, rekao je kako očekuje da će Hrvatska u OECD ući najranije 2025. godine. Upozorio je, međutim, kako kod takvih procena treba zadržati "određenu fleksibilnost".

Od članstva u OECD Plenković očekuje "još jedan instrument za unapređenje reformskih procesa". To se, dodao je, posebno odnosi na korporativno upravljanje u fabrikama koje su u potpunom ili delimičnom vlasništvu države.

Corman kaže da će članstvo u OECD-u donijeti rast životnog standarda

Corman je, s druge strane poručio da će članstvo u OECD Hrvatskoj doneti dalji rast životnog standarda. On je “kormilo” OECD preuzeo 2021. godine.

Uoči konferencije, šef OECD sastao se s predsednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem. Zatim je usledio njegov sastanak s predsednikom, Zoranom Milanovićem.

"Predsednik Milanović izrazio je zadovoljstvo nastavkom procesa proširenja OECD koje je inicirao Cormann nakon stupanja na dužnost, te pozdravio njegov stav kako se pristupni proces treba utemeljiti na napretku i zaslugama svake zemlje kandidata. Cormann je pohvalio napore Republike Hrvatske u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u OECD i istakao važnost međuinstitucionalne podrške u pristupnom procesu koji je u toku", stoji u saopštenju Pantovčaka.
Ceo tekst pročitajte na EURACTIV Hrvatska.

(EURACTIV.rs)