Energetika

EVROPSKA UNIJA IMA PLAN ZA IZBACIVANJE FOSILNIH GORIVA: Dva glavna cilja postavljena za samit COP28 u Dubaiju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropska unija ima plan za izbacivanje fosilnih goriva na globalnom nivou, mnogo pre 2050. godine, i predstaviće ga na samitu COP28 u Dubaiju.

Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zemlje Evropske unije dogovorile su se da uoči klimatskog samita COP28 ove godine promovišu globalno izbacivanje fosilnih goriva iz upotrebe. Ovo je pokušaj da se postigne dogovor na nivou planete, koji se nije pomerio sa početne tačke od prošlogodišnjeg samita.

Ministri 27 zemalja članica EU odobrile su dokument sa diplomatskim prioritetima, sastavljen za potrebe COP28 samita koji će biti održan 30. novembra u Dubaiju. Tamo će skoro 200 zemalja pokušati zajedničkim naporima da dođe do rešenja za usporavanje efekta klimatskih promena.

"Klimatska i energetska diplomatija su ključne komponente spoljne politike EU. Promena ka ekonomiji koja je klimatski neutralna zahtevaće globalno, postepeno obustavljanje upotrebe fosilnih goriva. Evropska unija će sistematično promovisati i pozivati na ovaj potez, kako bismo imali sisteme bez fosilnih goriva mnogo pre 2050. godine", saopšteno je nakon sastanaka ministara.

Globalna potrošnja fosilnih goriva bi trebalo da u narednom periodu dostigne vrhunac, piše EURACTIV.

Evropa se nalazi u transformaciji energetskog sistema kako bi ispunila klimatske ciljeve, ali i okončala decenije zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Zemlje bi, navodi se u dokumentu, trebalo da kombinuju ta dva cilja i koriste ili obnovljive izvore energije, ili uštedu, kako ruski energenti više ne bi bili potrebni.

"Nema potrebe za 'jedan na jedan' zamenom potrošnje i uvoza ruskog prirodnog gasa, ali prepoznajemo ulogu koju će prirodni gas odigrati u ovoj tranziciji", saopštili su ministri.

Neke zemlje nadaju se da će na samitu COP28 biti postignut globalni dogovor o postepenom izbacivanju fosilnih goriva koja emituju CO2, ne samo uglja oko kog su se UN složile, već i nafte i gasa.

Više od 80 zemalja, među kojima i EU, podržale su indijski predlog na ovu temu ali su mu se usprotivile Saudijska Arabija i druge zemlje bogate naftom i gasom.

Dokument EU odobren je sa dve nedelje zakašnjenja jer zemlje nisu mogle da se dogovore oko toga da li bi u njega trebalo uključiti nuklearnu energiju. U finalnoj verziji tako piše da će, pored obnovljivih izvora, diplomatija EU promovisati "održive tehnologije niske emisije ugljen dioksida", što je fraza koja se često koristi za nuklearnu energiju.

(EURACTIV.rs)