Energetika

PROCURIO DOKUMENT O SAMITU COP28? UAE planiraju da sklapaju poslove sa fosilnim gorivima na klimatskom događaju

Ujedinjeni Arapski Emirati planirali su da iskoriste svoju ulogu domaćina pregovora UN o klimi kao priliku za sklapanje sporazuma o nafti i gasu, saznaje BBC.

Izvor: EPA-EFE/Ali Haider

Procurili dokumenti otkrivaju planove za razgovor o sporazumima o fosilnim gorivima sa 15 zemalja.

Telo UN odgovorno za samit COP28 saopštili su za BBC da očekuju od domaćina da deluju bez pristrasnosti ili sopstvenih interesa.

Tim UAE nije negirao da koristi sastanke COP28 za poslovne razgovore i rekao je da su "privatni sastanci privatni".

Odbili su da komentarišu ono o čemu se razgovaralo na sastancima i rekli su da je njihov rad fokusiran na "smislenu klimatsku akciju".

Dokumente – do kojih su došli nezavisni novinari u Centru za klimatsko izveštavanje koji rade zajedno sa BBC-ijem – pripremio je tim UAE COP28 za sastanke sa najmanje 27 stranih vlada uoči samita COP28, koji počinje 30. novembra.

Oni su uključivali predložene "tačke za razgovor", poput one za Kinu u kojoj se kaže da je Adnok, državna naftna kompanija UAE, "spremna da zajednički proceni međunarodne mogućnosti LNG [tečnog prirodnog gasa]" u Mozambiku, Kanadi i Australiji.

Dokumenti sugerišu da se kolumbijskom ministru kaže da je Adnok "spreman" da podrži Kolumbiju u razvoju svojih resursa fosilnih goriva.

Postoje i stavke razgovora za 13 drugih zemalja, uključujući Nemačku i Egipat, koje sugerišu da se ovim zemljama kaže da Adnok želi da radi sa njihovim vladama na razvoju projekata fosilnih goriva.

Brifinzi pokazuju da su UAE takođe pripremili tačke za razgovore o komercijalnim mogućnostima za svoju državnu kompaniju za obnovljive izvore energije, Masdar, uoči sastanaka sa 20 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Francusku, Nemačku, Holandiju, Brazil, Kinu, Saudijsku Arabiju, Egipat i Kenija.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Poslednja runda

COP28 je poslednja runda globalnih pregovora UN o klimi. Ove godine domaćini su Ujedinjeni Arapski Emirati u Dubaiju, a trebalo bi da prisustvuje 167 svetskih lidera, uključujući papu i kralja Čarlsa III.

Ovi samiti su najvažniji svetski sastanci na kojima se razgovara o tome kako se suočiti sa klimatskim promenama.

Domaćin sastanaka biće bude predsednik COP28, dr Sultan al-Džaber. Svake godine zemlja domaćin imenuje predstavnika ovog samita.

Sastanak sa predstavnicima stranih vlada je jedna od ključnih odgovornosti predsednika COP-a. Posao predsednika je da podstakne zemlje da budu što ambicioznije u svojim naporima da smanje emisije.

Dokumenti o brifingu koji su procurili u BBC su pripremljeni za dr Džabera - koji je takođe izvršni direktor gigantske državne naftne kompanije UAE Adnok i državne kompanije za obnovljive izvore energije Masdara.

Dokumenti sadrže rezime ciljeva za sastanke, uključujući informacije o ministru ili zvaničniku dr Džaberu koji treba da se sastane i koja pitanja treba da pokrene u naporima UAE da napreduje u pregovorima o klimi.

Za više od dve desetine zemalja, dokumenti sadrže i tačke koje su sastavili Adnok i Masdar.

BBC je imao priliku da vidi razmenu mejlova u kojoj je članovima osoblja COP28 rečeno da reči Adnoka i Masdara "uvek moraju biti uključene" u beleške sa brifinga. Tim COP28 je rekao da je "jednostavno neistina" da je osoblju ovo rečeno.

Zemlje tvrde da nije bilo razgovora

Nije jasno u koliko navrata su dr Džaber i njegove kolege pokretali teme razgovora na sastancima COP28 sa stranim vladama.

Britanski javni servis piše da je poznato da je barem jednom prilikom jedna nacija pratila komercijalne diskusije pokrenute na sastanku koji je organizovao tim UAE COP28.

Međutim, 12 zemalja je reklo BBC-u da tokom sastanaka ili nije bilo razgovora o komercijalnim aktivnostima ili sastanka nije bilo.

Među njima je bila i Velika Britanija. Dokumenti koji su procurili pokazuju da je predsednik COP28 upućen da "traži podršku vlade" za više nego duplo veću veličinu vetroelektrane na obali Šeringema u Norfolku u kojoj Masdar ima udeo.

Izvor: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Čini se da pokušaj sklapanja poslovnih dogovora tokom procesa COP28 predstavlja ozbiljno kršenje standarda ponašanja koji se očekuju od predsednika samita ovog tipa.

Te standarde postavlja telo UN odgovorno za pregovore o klimi, Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC).

UNFCCC kaže da je "kardinalni princip" za predsednike COP-a i njihove timove "obaveza nepristrasnosti".

Manuel Pulgar-Vidal, šef samita COP20 u Peruu 2014. godine, brine da kolaps poverenja ne bi mogao značiti napredak u borbi protiv klimatskih promena u Dubaiju.

"Predsednik COP je lider sveta, pokušava da izgradi konsenzus u ime planete", rekao je on za BBC.

Nova dostignuća, ali u industriji nafte i gasa

Čini se da nekoliko predloženih projekata pomenutih u dokumentima za brifing predstavlja nova dostignuća u oblasti nafte i gasa. Međunarodna agencija za energetiku, globalni nadzornik, rekla je da se ne bi trebalo razvijati nova naftna i gasna polja kako bi se temperatura održala na ciljanih 1,5 stepeni Celzijusa.

U saopštenju, tim COP28 je rekao za BBC:

"Činjenica da dr Sultan al-Džaber ima brojne funkcije pored svoje uloge kao kandidata za predsednika COP28 je javno poznato i nešto o čemu smo bili transparentni od samog početka".

Samit COP28 trebalo bi da se završi u utorak, 12. decembra.

(J.A./EURACTIV.rs)