Energetika

KAKVA JE BUDUĆNOST SVETSKE ENERGETIKE? Prognoza je da ćemo dostići vrhunac u potražnji nafte, gasa i uglja do 2030.

Svetska potražnja za fosilnim gorivima će dostići vrhunac do 2030. godine kako se sve više električnih automobila bude vozilo, a kineska ekonomija bude rasla sporije i bude se pomerala ka čistijoj energiji,

Izvor: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Ovo je saopštila Međunarodna agencija za energiju (IAE), potkopavajući razloge za bilo kakvo povećanje investicija u naftu, ugalj i gas.

Izveštaj IEA, koji savetuje industrijalizovane zemlje, u suprotnosti je sa stavom grupe proizvođača nafte Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja smatra da će potražnja za naftom postojati i dugo posle 2030. i koja poziva na trilione novih investicija u naftni sektor.

U svom godišnjem pregledu stanja u energetici objavljenom u utorak (24. oktobra), IEA je rekla da su vrhunci potražnje za naftom, prirodnim gasom i ugljem vidljivi ove decenije u njenom scenariju zasnovanom na aktuelnoj politici vlada – što je prvi put da se to dogodilo.

"Prelazak na čistu energiju se dešava širom sveta i nezaustavljiv je. Nije pitanje ‘da li’, već samo ‘koliko brzo’ – i što pre, to bolje za sve nas", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

"Vlade, kompanije i investitori treba da stanu iza tranzicije čiste energije, a ne da ih ometaju”.

Ipak, kako stvari stoje, IEA je takođe saopštila da će potražnja za fosilnim gorivima ostati previsoka da bi bila u okviru cilja Pariskog sporazuma o ograničavanju porasta prosečnih globalnih temperatura na 1,5 stepeni Celzijusa.

"Ovo rizikuje ne samo pogoršanje klimatskih uticaja nakon godinu dana rekordnih vrućina, već i potkopavanje bezbednosti energetskog sistema, koji je izgrađen za hladniji svet sa manje ekstremnih vremenskih pojava", navodi agencija u saopštenju.

Izvor: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Uloga Kine se menja

Do 2030. godine, IEA očekuje da će na putevima širom sveta biti skoro 10 puta više električnih automobila, i navela je politiku koja podržava čistu energiju na ključnim tržištima kao protivtežu budućoj potražnji za fosilnim gorivima.

Na primer, IEA sada očekuje da će 50 odsto novih američkih automobila biti električni do 2030. godine, u odnosu na 12 odsto koliko je predviđala pre dve godine, uglavnom kao rezultat američkog Zakona o smanjenju inflacije.

IEA takođe vidi da se uloga Kine kao ključnog izvora rasta potražnje za energijom menja.

Dok je Kina u poslednjoj deceniji činila skoro dve trećine ukupnog porasta globalne upotrebe nafte, zamah njenog ekonomskog rasta jenjava i zemlja postaje "elektrana čiste energije", navodi se u izveštaju, dodajući da je više od polovine globalne prodaje električnih vozila u 2022. godini zabeleženo u Kini.

IEA je rekla da je ključ za urednu tranziciju povećanje investicija u sve aspekte čistog energetskog sistema, a ne u fosilna goriva.

"Kraj ere rasta fosilnih goriva ne znači kraj ulaganja u fosilna goriva, ali potkopava razloge za bilo kakvo povećanje potrošnje", navodi se u izveštaju IEA.

U izveštaju OPEK-a ranije ovog meseca navodi se da su pozivi da se zaustave ulaganja u nove naftne projekte "pogrešni" i da bi mogli "da dovedu do energetskog i ekonomskog haosa".

(EURACTIV.rs)