Energetika

KOMESAR EU ZA KLIMU NA UDARU JAVNOSTI ZBOG FOSILNIH GORIVA: Obećanje o postepenom ukidanju se "izgubilo u vremnu"

Iako se pre izbora zalagao za globalno oporezivanje fosilnih goriva i obećava ukidanje subvencija unutar EU, pred sastanak sa ministrima EU u ponedeljak, Hoekstra nije ponovio to obećanje

Izvor: EPA-EFE/Robin Utrecht

Novi evropski komesar za klimatske promene, Vopke Hoekstra, našao se na udaru kritike zbog odustajanja od obaveze da se založi za postepeno ukidanje fosilnih goriva na predstojećem klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, uoči pregovora u ponedeljak (16. oktobra) gde se očekuje da će zemlje EU usaglasiti svoj stav.

Zvanično je nominovan početkom oktobra, nakon niza obećanja koja je dao Evropskom parlamentu da će se zalagati za ambiciozan stav EU na samitu COP28 kasnije ove godine. Obećanja su uključivala tvrdnje da će Evropska komisija "zagovarati ukidanje ili ograničavanje reference na nekontrolisana fosilna goriva" prilikom pregovaranja o stavu EU za COP28 sa 27 članica bloka.

"Kontrolisana" fosilna goriva znače da se ne primenjuju tehnologije za ograničavanje emisija koje ulaze u atmosferu, često se odnosi na tehnologiju za hvatanje i skladištenje ugljenika, poznatu kao CCS.

Međutim, pred sastanak sa ministrima EU u ponedeljak, Hoekstra nije ponovio to obećanje tokom razgovora sa afričkom aktivistkinjom za klimu Vanesom Nakate, samo jedan dan nakon zvaničnog imenovanja.

"Reč 'nekontrolisano' ostavlja prostor za tehnologiju za hvatanje i skladištenje ugljenika ili CCS, tehnologiju koja nije komercijalno dostupna i neće biti isplativa još mnogo godina", rekla je Nakate na onlajn događaju koji su organizovali pojedini  članovi Evropskog parlamenta.

"Imajući u vidu brzinu i obim smanjenja emisija koji nam je potreban, CCS je bajkovito rešenje. Fosilna goriva ubijaju ljude. I nastaviće da ubijaju ljude, bilo da postoji neka vrsta smanjenja ili ne", upozorila je.

Izvor: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Iako se Hoekstra zalaže za cilj postepenog povlačenja fosilnih goriva, nije direktno odgovorio na Nakatein poziv, a stručnjaci upozoravaju i na njegov raniji post na društvenoj mreži X (ranije Twitter), gde je napisao da je potrebno još rada na jačanju čiste energije pred COP28 i da se "ukloni nekontrolisano fosilno gorivo".

Mešane i kontradiktorne poruke

Govoreći na panelu o COP28 ranije ovog meseca, Nakate je kritikovala EU zbog mešovitih poruka u vezi sa postepenim povlačenjem fosilnih goriva.

"Kažu mi da EU želi biti partner Africi i zemljama koje su ranjive na klimatske promene. Mi koji živimo na prvoj liniji klimatske krize želimo verovati u to. Ali, istina je da već neko vreme dobijamo mešane poruke i nerealizovana obećanja", rekla je Nakate.

Klimatolog Fridrika Oto, koja je govorila na događaju, naglasila je hitnu potrebu za prestankom upotrebe fosilnih goriva, ističući da su nedavni prirodni katastrofi, poput poplava u Libiji, postale verovatnije usled globalnog zagrevanja.

COP28 od 30. novembra

COP28 će se održati od 30. novembra do 12. decembra u Dubaiju i verovatno će biti napeti razgovori o ulozi fosilnih goriva, tehnologiji za hvatanje i skladištenje ugljenika i klimatskom finansiranju.

"Nigde nije sigurno, a najteže pogođene su često ranjive zajednice. Što duže čekamo, to se više CO2 akumulira u atmosferi, zbog čega će se ovi ekstremni događaji pogoršavati, posledice će biti gore", dodala je.

Oto je upozorila da će svet, čak i bez otvaranja novih projekata nafte, gasa i uglja, premašiti cilj ograničenja globalnog zagrevanja na 1,5°C, naglašavajući da nacije širom sveta moraju postepeno povući fosilna goriva "danas" i "bez ikakvih izgovora".

"Imamo tehnologiju i znanje. Znamo kako da koristimo solarne panele. Znamo kako da koristimo vetar. Znamo da treba izolovati zgrade. Znamo sve jeftine, nisko viseće stvari koje treba učiniti sada i koje treba učiniti prvo - a one nisu učinjene", rekla je Oto.

"Potrebne finansije i podrška"

Nakate je takođe ponovila da je potrebno finansiranje kako bi se pružila podrška u povećanju kapaciteta za obnovljivu energiju i podršku u prilagođavanju i ublažavanju gubitaka i šteta.

Međutim, prelazak na obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti ne smeju negativno uticati na ranjive zajednice i domorodačke narode, dodala je Nakate.

"Videli smo mnogo razgovora, na primer, o prelasku na električna vozila, ali neki od mojih kolega aktivista ne smatraju to rešenjem za klimu, jer šteti zajednicama gde se nalaze ovi kritični minerali", objasnila je.

COP28 će biti "vrlo težak"

Reagujući na ove "napade", Hoekstra je rekao da će COP28 biti "ključni trenutak", ali i "težak uspon" za pregovarače EU u Dubaiju, budući da EU mora pojačati akcije u vezi sa klimom i pridobiti podršku drugih zemalja u teškom geopolitičkom kontekstu.

"Biće vrlo teško, sa svim geopolitičkim tenzijama koje vidimo širom sveta, osigurati da gotovo 200 zemalja zapravo uspeju da se ujedine oko više akcija u vezi sa klimom, više ambicija u vezi sa smanjenjem, više ambicija u vezi sa prilagođavanjem, osiguravajući takođe zemljama kojima je to potrebno sredstva da to i urade", rekao je.

Hoekstra je dodao da će EU nastaviti da "traži put" i priznao da mora učiniti "mnogo više" kako bi brzo smanjila emisije i izgradila partnerstva sa stranim zemljama.

(EURACTIV.rs)