Energetika

SLOVENIJA SE SPREMA DA POVEĆA NUKLEARNI KAPACITET: Kakva je uloga Bugarske u tome?

Autor Aleksandra Vrbica

Nova bugarska vlada veoma je aktivna u pregovorima u oblasti nuklearne struje u kontekstu smanjenja energetske zavisnosti od Rusije.

Izvor: EPA PHOTO/ MLADEN ANTONOV

Bugarska je ponudila Sloveniji da se uključi u projekat za nove reaktore u nuklearnoj elektrani Kozloduj kao kupac energije ili kao investitor, što je ponuda koja je već bila upućena Grčkoj ranije ove godine.

Slovenija se sprema da poveća svoj nuklearni kapacitet i spremna je da uči od Bugarske, koja je, čini se, ispred nje u svojim planovima za proširenje NE Kozloduj sa dva nova američka reaktora.

"Vezujemo projekat za dugoročnu prognozu u vezi sa potražnjom za energijom koja pokriva period najmanje do 2050. godine. To pokazuje da će dva nova reaktora, u kombinaciji sa produženjem životnog veka postojećih, biti dovoljna da obezbede snagu osnovnog opterećenja dok ne odlučimo kako ćemo razvijati našu energiju posle sredine veka", objasnio je bugarski premijer Nikolaj Denkov.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Denkov je slovenačkom kolegi Robertu Golobu ponudio učešće u projektu na bilateralnom sastanku u okviru 18. strateškog foruma na Bledu, saopštila je u utorak vlada u Sofiji.

Bugarska je spremna i da pomogne obuku slovenačkih stručnjaka za nuklearnu energiju.

Grčka je u julu ove godine potvrdila interesovanje za ulaganje u izgradnju novih reaktora u NE Kozloduj, uz alternativnu opciju za sklapanje 20-godišnjeg ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Čini se da Bugarska trenutno napreduje u projektu proširenja NE Kozloduj. Država je izabrala američku kompaniju Westinghouse za izvršioca studije izvodljivosti za izgradnju VII reaktora u NE Kozloduj po američkoj tehnologiji AP-1000.

Izgleda je američka kompanija apsolutni favorit za izgradnju nove nuklearke, nakon što je od 2014. pokušala da uđe na bugarsko tržište.

Nova bugarska vlada veoma je aktivna u pregovorima u oblasti nuklearne energije u kontekstu smanjenja energetske zavisnosti od Rusije.

Početkom jula postalo je jasno da Ukrajina vodi ozbiljne pregovore o kupovini dva nuklearna reaktora ruske proizvodnje od Bugarske u dogovoru koji bi mogao pomoći Kijevu da se izbori sa nestašicom struje i da pomogne Bugarskoj da proda rashodovanu opremu na koju svake godine troši milione za očuvanje.

Deo razgovora o mogućem dogovoru održan je u Sofiji tokom prve posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Bugarskoj u julu.

(EURACTIV.rs)