Energetika

SRBIJA OD EU DOBILA 165 MILIONA €: Nova pomoć Evrope zbog energetske krize

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srbija je dobila paket podrške od 165 miliona €, pomoć najranjivijim porodicama i preduzetnicima usred energetske krize.

Izvor: TV Pink/Screenshot

Finansijski sporazum za paket energetske podrške EU Srbiji, vredan 165 miliona evra, potpisan je u utorak. Potpisale su ga ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Plamena Halačeva. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador i šef Delegacije EU Emanuele Žiofre, kao i ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalna direktorka "Elektromreža Srbije" Jelena Matejić.

Žiofre je istakao da je ovaj sporazum konkretan primer solidarnosti EU i da će pomoći ranjivim porodicama, kao i preduzetnicima, da se izbore sa energetskom krizom.

"Postoji puna i nedvosmislena posvećenost EU Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, što je potvrđeno na samitu u Tirani u decembru. To nisu samo reči, već postoje i dela i sredstva kojima se ta dela postižu", rekao je on.

"Paket će pomoći energetsku bezbednost Srbije, podržaće energetsku mapu i ciljeve kao i tranziciju na zelenu energiju", rekao je on.

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija bez EU "teško može napred" i podvukao da se neretko potcenjuje sve što Evropska unija čini za našu zemlju.

"Hoću da ljudi znaju da umnogome zavisimo od EU, da bez nje teško možemo napred, ili ne možemo. Oni koji serviraju mogućnosti pronalaženja velikih i spasonosnih alternativnih puteva, ne govore istinu i nisu fer. Ponekad žestoko odgovorim na ono što dolazi u EU, ali uvek dobro znam šta je ono što Srbiju gura napred, hrani našu zemlju, donosi posao i budućnost mladima", rekao je on.

(EURACTIV.rs)