Energetika

SRBIJA I MAĐARSKA OSNIVAJU ZAJEDNIČKO PREDUZEĆA ZA GAS: Vlada dala saglasnost

Autor Tamara Milošević Grbić

Vlada Republike Srbije donela je rešenje o davanju saglasnosti na osnivanje privrednog društva zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za gas, SERBHUNGAS d.o.o.

Izvor: EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

Vlada Republike Srbije dala je saglasnost na osnivanje privrednog društva SERBHUNGAS d.o.o. Novi Sad, Republika Srbija, u skladu sa Odlukom broj 01-04-35/187-9, koju je doneo Nadzorni odbor Javnog preduzeća Srbijagas, Beograd, na sednici od 25. aprila 2023. godine", navedeno je u rešenju Vlade koje je potpisala premijerka Ana Brnabić, a objavio Službeni glasnik.

U izjavi za beogradske medije potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u utorak, na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, biti potpisan sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarske elektroprivrede MVM oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju.
Ministar finansija naglasio je i da će sutra biti potpisan veliki broj sporazuma između dve zemlje.

"Biće potpisani sporazumu za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastruture, zatim u oblasti odbrane i u vezi sa unutrašnjim poslovima", najavio je Mali i dodao da će biti potpisan sporazum o izgradnji naftovoda kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom.

Time će kako je istakao ministar finansija biti data mogućnost da osim naftovodom Janafom preko Hrvatske, dobijamo sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda Družba, koji ide i preko Mađarske, prenose beogradski mediji. 

(EURACTIV.rs)