Energetika

SASTANAK FRANCUSKO - NEMAČKOG PRIJATELJSTVA U SENCI NUKLEARNE PODELE: Da li se neslaganja mogu prevazići?

Autor Milena Antonijević

Francusko-nemačka parlamentarna skupština u ponedeljak protekla u senci njihovih podela o nuklearnoj energiji.

Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Francusko-nemačka parlamentarna skupština u ponedeljak, na kojoj se 50 poslanika francuske Narodne skupštine i 50 poslanika Bundestaga sastaju svake dve godine kako bi podstakli saradnju između zemalja, bila je u senci njihovih podela o nuklearnoj energiji.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer i nemački ministar ekonomije Robert Habek govorili su pred parlamentarcima, ukazujući da su njihovi stavovi veoma različiti.

Nuklearna energija ne treba da se klasifikuje kao obnovljivi izvor energije, rekao je ministar ekonomije Robert Habek imajući u vidu tekuće neslaganje oko direktive o obnovljivoj energiji. Njegov kolega Bruno Le Mer nazvao je nuklearnu energiju „crvenom linijom" za Francusku.

Što se tiče saradnje na polju energetske politike, Nemačka i Francuska su „marširale same", sažeo je Habek zajednički stav o ovoj temi.

„Bio bi potpuni nesporazum ako bismo pretpostavili da, jer radimo intenzivno i samouvereno, to automatski znači da uvek postoji konsenzus. Rekao bih da je upravo suprotno", rekao je Habek tokom plenarne sednice.

Prošle nedelje, francuska vlada je izazvala veliku pometnju nakon što je blokirala odobrenje Direktive EU o obnovljivoj energiji, koja postavlja minimalne nivoe za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Odobrenje se smatralo formalnim korakom, pošto su pregovori između parlamenta EU i država članica već bili završeni.

Međutim, Francuska traži dodatne garancije da će vodonik sa niskim sadržajem ugljenika, proizveden u nuklearnoj elektrani, biti izuzet od njenih obnovljivih ciljeva.

Nemačka vlada smatrala je nuklearnu energiju odvojenom od obnovljive energije i insistirala je na održavanju kompromisa koji je prethodno dogovoren, rekao je Habek.

„Robert zna da je nuklearna politika apsolutno crvena linija za Francusku", rekao je Le Mer i dodao: „Ovo je pitanje našeg energetskog suvereniteta".

Energija je bila dominantna tema tokom sednice, pošto su poslanici više puta isticali neslaganja. Neki su kritikovali opšti nedostatak duha saradnje kod ministara.

„Slušam već neko vreme, a vi ste razjasnili stav Nemačke i Francuske, ali niste ni jednom imenovali zajednički nemačko-francuski projekat", primetila je Valeri Rabo, poslanica francuskih socijalista.

U međuvremenu, izgledi EU Direktive o obnovljivoj energiji za sada ostaju neizvesni.

Da li i kada može biti zakazan novi pokušaj donošenja zakona zavisi od Francuske.

(EURACTIV.rs)