Energetika

MANJAK PUNJAČA ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Do 2030. neće biti zabrane automobila na benzin i dizel u Velikoj Britaniji

Autor Aleksandra Vrbica

Vlada želi da zabrani prodaju novih modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi smanjila zagađenje, ali podaci iz industrije sugerišu da to možda nije moguće.

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

Zabrana automobila na dizel i benzin do 2030. godine u Velikoj Britaniji možda će morati da bude ukinuta zbog nedostatka punjača za električna vozila, upozoravaju stručnjaci iz industrije.

Vlada želi da zabrani prodaju novih modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi smanjila zagađenje, ali podaci iz industrije sugerišu da to možda nije moguće.

Analiza koju je uradio RAC (Royal Automobile Club) prošle nedelje je istakla nedostatak punjača za električna vozila (EV) na benzinskim stanicama na autoputevima.

Vlada je obećala da će „svaka pumpa na autoputu imati najmanje šest brzih punjača do kraja 2023. godine". Međutim, RAC je rekao da samo 27 od 119 autoputeva u Engleskoj ispunjava taj cilj. Nalazi će podstaći brigu oko punjenja, za koju stručnjaci upozoravaju da odvraća vozače od kupovine električnih automobila u slučaju da ne mogu da ih uključe dok su na putovanjima.

Izvor: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Liza Votson, direktorka prodaje u Close Brothers Motor Finance, rekla je: „Velika Britanija će biti u znatnom manjku u odnosu na svoje zacrtane ciljeve koji se tiču broja punjača. Ovo bi moglo da ima veliki uticaj na kupovinu vozila na alternativna goriva. Ako se ne uradi nešto više na poboljšanju infrastrukture za punjenje, zabrana novih benzinaca i dizel vozila do 2030. će izgledati kao sve teže pitanje."

Kventin Vilson, osnivač grupe za EV kampanju FairCharge, rekao je: „Kada pogledate koliko brzo je Tesla stavio svoje superpunjače u servisnu mrežu autoputeva, primorani ste da se zapitate zašto je vlada toliko usporena kada treba da učini isto. Moramo ubrzati tempo."

Takođe postoji zabrinutost oko raspodele javnih punjača. Dok ih u Vestminsteru ima 2.196, u Liverpulu, Mančesteru, Njukaslu, Lidsu, Šefildu i Birmingemu sveukupno ima samo 1.593 punjača.

Udruženje proizvođača i trgovaca motora očekuje da će električna vozila sa priključnim baterijama činiti 18,4 odsto prodaje automobila ove godine i 22,6 odsto sledeće godine, što je manje u odnosu na prethodne prognoze od 19,7 odsto i 23,3 odsto.

Portparol RAC-a Sajmon Vilijams je rekao: „Važnost obezbeđivanja dostupnosti punjenja na našoj mreži autoputeva ne može se dovoljno naglasiti. Nedostatak uređaja za punjenje postaje jedan od najčešćih razloga zašto vozači ne koriste električna vozila."

(EURACTIV.rs)