Energetika

ZAPOROŽJE PONOVO BEZ NAPAJANJA: Direktor IAEA upozorio da je situacija izuzetno osetljiva

Autor Milena Antonijević

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u „izuzetno ranjivoj“ situaciji, rekao je šef nuklearne straže Ujedinjenih nacija, nakon što je postrojenje ponovo izgubilo spoljno napajanje električnom energijom.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

U današnjoj objavi na Tviteru, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, rekao je da je elektrana „izgubila svu spoljnu struju" sedmi put od početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, primoravši je da se oslanja na hitne dizel generatore za napajanje .

"Situacija nuklearne sigurnosti u elektrani je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da je sada prioritet da zaštitimo elektranu. Ova situacija se ne može nastaviti", rekao je on.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi, drže ruske snage, ali njom uglavnom upravlja ukrajinska radna snaga. IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost zbog sigurnosti u elektrani, koja je bila mesto granatiranja tokom celog rata.

Grosi je u petak izjavio da su u toku pregovori da se obezbedi zaštita elektrane kako bi se „sprečio rizik od ozbiljne nuklearne nesreće na kontinentu".

(EURACTIV.rs)