Ekonomija

INFLACIJA U BELGIJI U MARTU PREMAŠILA 20 POSTO: U marketima najviše poskupelo povrće

Autor Milena Antonijević

Cene u belgijskim supermarketima porasle su za oko 19,3 odsto u poslednja tri meseca u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je inflacija u martu prvi put premašila 20 odsto, pokazalo je istraživanje udruženja potrošača "Testachats".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Inflacija je u martu dostigla vrhunac od 20,6%, uglavnom zbog povrća, koje je u martu 2023. bilo u proseku 31% skuplje nego u martu 2022. Međutim, kada se iz ove kalkulacije izuzme krompir, inflacija za povrće iznosi 40%, ističe udruženje.

Povećanje cena povrća delom je posledica cena energenata, zbog čega je grejanje plastenika tokom zime poskupelo.

Analiza je zasnovana na korpi od više od 3.000 osnovnih proizvoda (hrana, sredstva za čišćenje i higijena) koji se prodaju u sedam supermarketa širom zemlje. Pokazuje da prosečno dvočlano domaćinstvo troši oko 521 evra mesečno na namirnice, što je 89 evra više nego pre godinu dana i 9 evra više nego u februaru 2023.

„Tražimo od vlade da uspostavi "antiinflacionu korpu", po uzoru na Francusku, koja omogućava zamrzavanje cena određenih osnovnih proizvoda u svim supermarketima u zemlji,” rekla je Julie Frere, portparolka Testachatsa za RTL.

Pored povrća, proizvodi od papira kao što su maramice, toalet papir i kuhinjske krpe su u proseku skuplji za 39 odsto nego u martu prošle godine. Udruženje potrošača je utvrdilo da su mlečni proizvodi 26 odsto skuplji nego prošle godine, hleb 24 odsto skuplji, a meso 18 odsto, uz primetno povećanje od 31 odsto kod živine, delimično uzrokovano ptičjim gripom.

Udruženje se protivi vladinim predlozima da se ukinu promocije supermarketa, kao što je „kupi jedan - uzmi jedan gratis“.

Udruženje potrošača ukazuje i na predstojeću poresku reformu, koja predviđa „povećanje PDV-a sa 6 na 9% na niz proizvoda, poput mlečnih proizvoda ili hleba“.

“Smatramo da ova mera ne bi trebalo da bude usvojena s obzirom na cifre inflacije“, dodao je portparol.

(EURACTIV.rs)