Ekonomija

PROCURIO DOKUMENT: Finansijskom tržištu EU potrebne su hitne reforme, ovo su zahtevi

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dokument koji je procurio nabraja više "imperativnih i hitnih" reformi za koje 20 ministara Evrogrupe žele da ih naredna Evropska komisija implementira.

Izvor: EURACTIV.rs

Ministri finansija Evrozone pozvaće na olakšavanje "regulatornog tereta" sa kojim se finansijske kompanije suočavaju, i to 11. marta, piše u dokumentu koji je procurio, a u koji je EURACTIV imao uvid.

Nacrt saopštenja Evrogrupe koji je procurio deo je šire grupe mera, koje za cilj imaju produbljivanje Unije kapitalnih tržišta EU.

Dokument koji je procurio nabraja više "imperativnih i hitnih" reformi za koje 20 ministara Evrogrupe žele da ih naredna Evropska komisija implementira.

"Pozivamo komisiju da najpre temeljno proceni, a potom razmotri uvođenje dodatnih mera koje bi olakšale regulatorni teret u okviru finansijskog tržišta EU. Naročito je važno za manje igrače na tržištu da poboljšaju takmičarski duh EU kao finansijske destinacije", navodi se u dokumentu koji je procurio.

Ministri traže da se uklone regulatorne "smetnje" institucionalnom i maloprodajnom investitorskom sektoru na kapitalnom tržištu, kao i penzionim fondovima. Pozivaju se nadležni da smanje "troškove usklađivanja i regulatorni teret", kao i prepreke, čime bi se olakšao rizik diverzifikacije u sektoru finansija širom država članica.

"Umanjenje fragmentacije i tereta, kao i visokih troškova transakcija, može povećati privlačnost EU kao finansijske destinacije", navodi se u dokumentu koji je procurio.

U dokumentu se dalje poziva Evropska komisija da razmotri faktore koji "zadržavaju razvoj", među kojima su usklađivanje i obaveze izveštavanja prema aktuelnim pravilima poslovanja banaka i osiguranja.

Dokument koji je procurio preporučuje i proširenje takozvane "konsolidovane trake", sistema koji prikuplja podatke o finansijskim transakcijama na različitim delovima tržišta. Preporučuje se i jačanje uloge nadležnih institucija u nadgledanju usklađivanja i sprovođenja regulative.

Poziva se i na uvođenje nacionalnih poreskih olakšica koje bi povećale investicije u kapitalnim tržištima EU.

Dokument koji je procurio u skladu je sa izjavama belgijskog ministra finansija, Vinsenta van Petegeman, i navodi da bi građani EU trebalo da budu "finansijski pismeniji" kako bi im se omogućio pristup tržištu kapitala.

Za kraj, Evropska komisija je pozvana da prati napredak mera uvedenih na nivou država članica, ali i cele EU, da bi produbila tržišta kapitala "na osnovu kvantitativnih indikatora uspeha i kvalitativnih informacija, koje će zajedno stvoriti jasnu sliku".

Dokument koji je procurio stiže u trenutku kada je konkurentnost EU pod znakom pitanja. Rekordno visoke kamate, strukturalno podignute cene energije i usporena trgovina sa Kinom povećavaju pritisak na ekonomiju Evropske unije.

(EURACTIV.rs/B.Z.J.)