Ekonomija

RADIKALIZACIJA PROTESTA U NEMAČKOJ ZBOG MALIH PLATA: Lufthanza opet štrajkuje, obustava rada direktno utiče na putnike

Jedna od najjačih nemačkih kompanija do sada je organizovala dva puta obustave rada zbog plata za oko 25.000 zemaljskog osoblja, od kojih je svaki paralisao putnički saobraćaj na oko jedan dan

Izvor: Printscreen/Youtube/Jetline Marvel

Novi talas štrajkova pogađa Nemačku, sindikat Verdi ponovo je pozvao zemaljsko osoblje nemačke avio-kompanije Lufthanza na štrajk u četvrtak i petak i to radikalniji u odnosu na prethodne. To će, kako se očekuje, uticati na putnike i njihove kupljene karte i rezervacije. Štrajk zbog plata i uslova rada trebalo bi da počne u oblastima vezanim za putnike u četvrtak u 4 ujutro, a završiće se u subotu u 7:10 časova.

Jedna od najjačih kompanija do sada je organizovala dva puta obustave rada zbog plata za oko 25.000 zemaljskog osoblja, od kojih je svaki paralisao putnički saobraćaj na oko jedan dan.

Verdi je prošle nedelje organizovao štrajkove u Lufthanzinim tehničkim odeljenjima i odeljenjima za rukovanje teretom kako bi naterao kompaniju da da bolju ponudu.
Verdi je tražio 12,5 odsto veću platu i bonus za inflaciju tokom jedne godine. Lufthanza je do sada nudila 10 odsto veću platu za 28 meseci.

"Nemoguće je da iko poveruje da će ova kompanija ove nedelje objaviti rekordne godišnje rezultate, da će bonusi članovima odbora biti značajno povećani i da će zaposleni na terenu, sa satnicama od ponekad 13 evra, više ni ne znaju kako žive da sastave kraj s krajem u najskupljim gradovima Nemačke", rekao je u obrazloženju pregovarač ver.di Marvin Rešinski, prenosi Tagešau.

Naredna runda pregovora zakazana je za 13. i 14. mart, a kako je najavljeno, Verdi je voljan da pregovara ranije "samo ako bude data bolja ponuda".

Prošle nedelje, delovi odeljenja za tehnologiju i rukovanje teretom kompanije ver.di Lufthanse stupili su u štrajk kako bi iznudili poboljšanu ponudu kompanije.U subotu su zaposleni na zemlji koji kontrolišu utovar mašina u Lufthansa Cargo ili koji su odgovorni za obrada je takođe otišao u štrajk teretni su odgovorni. Putnici su mogli da putuju, ali prema rečima portparolke Lufthanze, bilo je i drugih ograničenja zbog štrajka upozorenja, kao što su zaustavljanja za prijem specijalnog tereta.

Kompanija Lufthanza izrazila je ogorčenje zbog nastavka štrajkova upozorenja i posebno je kritikovala ver.dijeve preduslove za povratak za pregovarački sto. Međutim, Rešinski je izrazio žaljenje zbog toga što će obustava rada uticati na putnike i poručio da su trudili da poštede putnike, ali kako je Lufthanza nastavila da ignoriše njihove zahteve i time poručila da će se "pokrenuti samo ako pritisak nastavi da raste", bili su primorani na ovaj korak. 

(J.N./EURACTIV.rs)