Ekonomija

ZA BEZBRIŽAN ODMOR i PUTOVANJE: Zašto je važno da imamo putno osiguranje?

Autor Milena Antonijević

Bez obzira na to da li planirate odmor ili vam je iskrslo putovanje, iz mnogo razloga je važno da imate putno osiguranje

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Do putnog osiguranja možete doći na veoma jednostavan način, kupiti ga onlajn za samo par
minuta ili ugovoriti preko osiguravajućeg društva ili turističke agencije.

A zašto je važno?

Koliko puta vam se dogodilo da se razbolite, ili povredite dok ste na putu i da vam je zbog toga „preseo" odmor? Rizik od takvog ishoda raste ukoliko ste na putovanju sa decom, jer nikada ne znate da li će dete „pokupiti" neki virus ili se ubosti na ježa, dobiti alergiju na morsku hranu...

Troškovi lečenja mogu biti prilično visoki ukoliko vam se desi da u stranoj državi nemate polisu osiguranja.

Koje su vrste putnog osiguranja i kolika je visina premije?

U zavisnosti od broja dana na koje se osiguravate postoje dva tipa osiguranja:

Kratkoročno osiguranje - koje traje onoliko dana koliko ste van države i

Godišnje osiguranje - koje pokriva putna osiguranja tokom jedne godine. Ipak, jedno putovanje, ne sme trajati duže od 45 dana.

Polisa vam važi od trenutka kad pređete granicu.

Visina premije koju plaćate prilikom kupovine polise, a cena polise zavisi od broja dana koje provodite na odmoru ili putu. Takođe zavisi od toga u koju državu putujete, kao i od starosne dobi, visine željenog pokrića. Takođe, određuje je i to da li putujete individualno, porodično ili grupno.

Cena zavisi i od načina kupovine, jer osiguravajuća društva daju određeni procenat popusta za onlajn kupovinu.

Cena putnog osiguranja za standardni paket usluga kreće se od pedeset centi do nekoliko evra po danu osiguranja.

Najčešće visina pokrića koje možete iskoristiti ukoliko vam zatreba bolničko lečenje iznosi od 5.000 do 40.000 evra.

Šta sve pokrivaju polise osiguranja?

One se mogu ugovarati sa različitim rizicima.

Standardno putno osiguranje pokriva troškove ambulantnog lečenja, nabavke neophodnih lekova i medicinskog materijala, prevoza do najbliže zdravstvene ustanove, bolničkog lečenja i urgentnih intervencija, prevoza u državu prebivališta i stomatoloških intervencija.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja i nedoumice u vezi zdravstvenog problema i polise osiguranja, dostupan vam je call centra i to 24 časa, svakog dana.

Putno osiguranje može pokriti i neke situacije koje vam takođe mogu pokvariti odmor.

To mogu biti troškovi nastali usled krađe, gubitka ili oštećenja prtljaga, troškovi nastali usled gubitka ličnih i bitnih dokumenata, usled otkazivanja avionskog leta ili turističkog aranžmana, usled kašnjenja avionskog leta ili izmene rezervacije ili ukoliko morate da angažujete prevodioca ili advokata zarad pravne zaštite.

Kako da koristitite polisu putnog osiguranja?

Važno je da, kada kupite polisu, sačuvate negde broj iste kao i broj call centra koji je naznačen na polisi.

Ti brojevi su vam neophodni u slučaju nezgode ili bolesti, a moguće ih je koristiti i ako nemate polisu uz sebe.

Call centri su vam dostupni 24 časa sedam dana u nedelji.

Osoba sa kojom budete razgovarali uputiće vas u najbližu zdravstvenu ustanovu, a ukoliko bude neophodno poslati i prevoz po Vas.

Morate voditi računa i uvek prvo pozvati asistentsku kuću, jer se može desiti da odete u prvu ambulantu, a da ona nije u sistemu vaše osiguravajuće kuće, pa će vam ti troškovi biti naplaćeni.

Uz broj polise, operater će dati detaljna uputstva.

U pojedinim kućama troškove osiguranja do oko 100 evra plaćate vi na licu mesta, a zatim ih osiguravajuća kuća refundira, dok sve preko tog iznosa direktno plaća osiguravajuća kuća.

Inače, prema podacima Udruženja osiguravača Srbije, polisa zdravstvenog putnog osiguranja postala je jedna od najprodavanijih polisa koje nisu obavezne.

Prema tim podacima, negde oko 75 odsto naših ljudi, koji izlaze iz Srbije nezavisno od toga da li su letovanja ili službena putovanja, koriste polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Ako okrenemo, 20, 25 odsto naših ljudi ne kupuje tu polisu, a to zapravo znači da svaki četvrti ode na putovanje sa porodicom uveren da se njemu ništa neće desiti.

(M.A./EURACTIV.rs)