Ekonomija

NEMAČKI AUTOMOBILSKI GIGANT DELI OTKAZE ŠIROM SVETA: Bez posla u firmi koja radi i u Srbiji ostaje 7.150 ljudi

Nemački dobavljač automobila Kontinental najavio je u sredu (14. februar) planove za otpuštanje 7.150 radnih mesta širom sveta do 2025.

Izvor: YouTube/Bloomberg Television/Screenshot

Automobilski sektor, koji je među najpogođenijima u Nemačkoj, je bio primoran da se reorganizuje kako se potražnja potrošača prebacuje na električna vozila.

Kontinental, koji proizvodi gume i druge automobilske delove, saopštio je da će 1.750 radnih mesta biti ukinuto zbog istraživanja i razvoja, dok je ostalih 5.400 otkaza ranije najavljeno kao deo programa smanjenja troškova, piše Dojče Vele.

Šef kompanije za automobilsku industriju, Filip von Hiršidt, rekao je da će ovaj potez omogućiti kompaniji da "još više fokusira svoje resurse na buduće tehnologije za softverski definisana vozila".

"Svesni smo uticaja na naše zaposlene i učinićemo sve što možemo da pronađemo dobra, prilagođena rešenja (za zaposlene)", dodao je on.

"Dramatično loša" situacija

Kontinental je najnoviji nemački proizvođač koji je najavio otpuštanje radnih mesta dok se industrija fokusirana na izvoz bori sa globalnim usporavanjem rasta i visokom inflacijom.

Još neki poznati nemački gigatni takođe su ukinuli hiljade poslova poslednjih meseci.

To dolazi u trenutku kada se nemačka vlada sprema da smanji svoju prognozu ekonomskog rasta na samo 0,2 odsto u izveštaju koji bi trebalo da bude objavljen sledeće nedelje.

"Ne možemo tako dalje", rekao je u sredu nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek, dodajući da je ekonomska situacija "dramatično loša".

"Sve u svemu, moramo ponovo više ulagati u ovu zemlju i pokrenuti ekonomski rast", rekao je on.

(JA/EURACTIV.rs)