Ekonomija

MASOVNA OTPUŠTANJA POSTAJU NEMAČKI LEK ZA KRIZU? Gigant bele tehnike sateran u ćošak, otkaz za 700 radnika

Nemačka kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo Miele, koja posluje i u Srbiji, najavila je masovna otpuštanja kako bi svoju osnovnu delatnost u budućnosti ponovo učinila profitabilnom

Izvor: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Poznata nemačka kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo Miele moraće da otpusti određeni broj radnika kako bi svoju osnovnu delatnost u budućnosti ponovo učinila profitabilnom. Kompanija, sa sedištem u Guterslohu u Severnoj Rajni-Vestfaliji, ima ukupno 23.300 zaposlenih.

Rukovodstvo kompanije planira reorganizaciju celokupne proizvodnje. To takođe može dovesti do premeštanja poslova na druge lokacije kompanije. Prema pisanju nemačkih medija, Miele mora da smanji troškove proizvodnje, zbog čega je smanjenje radnih mesta bilo predvidivo, prenosi hna.de.

Rukovodstvo kompanije je objavilo video poruku svojim radnicima, podstičući ih da se pripreme za loše vesti.

"Za 2024. se kaže da je godina "teških odluka i dubokih promena". Proizvodnja kompanije mora biti reorganizovana, inače bi kompanija u celini bila dugoročno ugrožena", nastavlja se u video poruci. 

Plan za sada predviđa da će skoro sve mašine za pranje veša u domaćinstvu biti sastavljene u Ksaverovu u Poljskoj do 2027. godine. Da bi se to postiglo, 700 radnih mesta treba postepeno da se eliminiše u fabrici Gutersloh. Preostali delovi proizvodnje opreme u Guterslohu, kao što su postrojenje za presovanje, livnica ili prerada livenih delova, nisu pogođeni izmeštanjem, prenosi portal.

"Ono što trenutno doživljavamo nije privremeni pad u ekonomiji, već trajna promena okvirnih uslova koji su za nas relevantni i na koje moramo da se prilagodimo. Sada je reč o ozbiljnim koracima i veoma smo svesni da će to teško pogoditi mnoge kolege", napisala je uprava Mielea u internoj komunikaciji zaposlenima. 

Kao jedan od nekoliko mogućih scenarija, Miele je planirao da preseli skoro svu svoju proizvodnju u fabriku u Poljskoj, koja već proizvodi veliki broj mašina za pranje veša.

Miele nije usamljen u otpuštanju radnih mesta u ovoj godini, sličan scenario je viđen i u drugim nemačkim kompanijama koje su takođe bile prinuđene da spas pronađu u otpuštanjima radnika. Ovm "leku" pribegao je još jedan proizvođač kućnih aparata, Boš, kao i tradicionalni proizvođač vaga, Bizerba, koji je nedavno morao da objavi da ukida veliki broj radnih mesta.

(J.N./EURACTIV.rs)