Ekonomija

GIGANT DRUŠTVENIH MEDIJA NAJAVIO MASOVNA OTPUŠTANJA: Milionski dugovi stvorili tehnološki višak u kompaniji

"Snap", koji upravlja Snepčetom, još prošle godine je saopštio da je određeni broj zaposlenih tehnološki višak

Izvor: Printscreen/Youtube/Simple Alpaca

Gigant društvenih medija "Snap", koji upravlja Snepčetom, planira da otpusti oko 10 posto svog osoblja, što je donekle i najavljeno krajem prošle godine, kada je menadžment u novembru saopštio da kompanija ima određeni broj zaposlenih koji se smatra tehnološkim viškom.

Ova odluka dolazi dan pre nego što će "Snap" objaviti rezultate u četvrtom kvartalu, nakon što je prijavio neto gubitak od 368 miliona dolara (294 miliona funti) u prethodnom kvartalu u oktobru 2023. Snepčet je rekao da će taj potez "smanjiti hijerarhiju i promovisati ličnu saradnju".

"Fokusirani smo na podršku našim članovima tima koji odlaze i veoma smo zahvalni za njihov naporan rad i mnogo doprinosa Snepu", rekao je portparol za Bi-Bi-Si, a prenosi CNN.

Prema poslednjem godišnjem izveštaju, više od 500 ljudi radi za firmu u Velikoj Britaniji. Nejasno je da li će neki od rezova biti baš u Britaniji. Jasmin Enberg, analitičar društvenih medija, rekla je za Bi-Bi-Si da otpuštanja "ne slute na dobro za stanje poslovanja Snapa" uoči njegovog najnovijeg saopštenja o zaradi.

To je drugi talas masovnih otpuštanja iz kompanije društvenih medija, koja je otpustila oko 20 odsto svojih radnika u avgustu 2022. Snap je rekao da će otpuštanja uticati na zaposlene na globalnom nivou, ali nije precizirano na koga tačno.

Najnovije ukidanje radnih mesta dolazi u vreme kada se kompanije, među kojima su Meta i Gugl, bore sa pitanjem kako da uravnoteže mere smanjenja troškova sa potrebom da ostanu konkurentne. Prema laioffs.fii, koji prati gubitak radnih mesta u tehnološkom sektoru, bilo je više od 232.000 otkaza u industriji u 2023.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prošle nedelje, izvršni direktor kompanije Evan Špigl bio je ispitivan zajedno sa šefovima X (ranije poznate kao Twitter), Meta, Discorda i TikToka na saslušanju u američkom Senatu o bezbednosti dece na internetu, gde se pažnja senatora uglavnom usmerila na izvršnog direktora Meta Marka Zuckerberga i šefa TikToka.

Špigl je u svom uvodnom svedočenju na saslušanju rekao da su on i suosnivač Bobi Marfi izgradili Snepčet kao alternativu drugim platformama društvenih medija, gde su deljene slike bile "stalne, javne i podložne metrikama popularnosti".

"Teška, ali konstruktivna odluka"

"Da bismo što bolje pozicionirali naše poslovanje za izvršavanje naših najviših prioriteta, i kako bismo osigurali da imamo kapacitet da postepeno ulažemo kako bismo podržali naš rast tokom vremena, doneli smo tešku odluku da restrukturiramo naš tim", saopštila je kompanija.

U svom podnesku je navedeno da će smanjenja biti "podložna lokalnim zakonima i zahtevima za konsultacije" u svakoj zemlji, što bi moglo da produži proces. Procenjuje se da bi taj potez mogao da košta između 55 miliona dolara (44 miliona funti) i 75 miliona dolara (60 miliona funti) otpremnina "i drugih troškova".

(J.N./EURACTIV.rs)