Ekonomija

POSTIGNUT DOGOVOR EVROPSKE UNIJE O POMOĆI UKRAJINI: Orban popustio, procurio tekst dokumenta o kom su lideri pregovarali

Dogovor lidera Evropske unije postignut je, jednoglasno, nakon nekoliko nedelja neizvesnosti, pošto se premijer Viktor Orban protivio ovoj odluci u decembru

Izvor: Youtube/PrintScreen

Svi lideri Evropske unije, uključujući Mađarsku, složili su se u četvrtak (1. februar) oko dogovora o pružanju predvidive dugoročne finansijske podrške Ukrajini, okončavajući nedelje neizvesnosti nakon što je premijer Viktor Orban sprečio donošenje odluke na samitu u decembru.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je da postoji dogovor o pružanju finansijske podrške Ukrajini do 2027. godine, jedva pola sata od početka razgovora na samitu EU.

"Svi 27 lidera saglasni su oko dodatnog paketa podrške za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra unutar budžeta EU", napisao je Mišel na X.

"To obezbeđuje čvrstu, dugoročnu i predvidivu finansiraju za Ukrajinu", dodao je.

Potvrda brzog dogovora došla je nakon što je mali grupa lidera EU pre formalnih razgovora na samitu ubedila Orbana da povuče svoje veto u vezi sa paketom finansiranja, prenosi EURACTIV.com.

U odlučujućem sastanku za doručak, Orban se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Đorđom Meloni i liderima EU Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom. Dogovor uključuje odredbu da lideri EU održe godišnju debatu o sprovođenju paketa pomoći Ukrajini, na osnovu predloga kompromisa predstavljenog pre samita.

Ovo bi pratilo godišnje izveštaje Evropske komisije o sprovođenju programa, prema ljudima upućenim u diskusiju. Ako bude potrebno, za dve godine lideri EU mogu pozvati izvršnu vlast EU da podnese predlog za pregled u kontekstu narednog višegodišnjeg budžeta EU (MFF).

Očekuje se da će belgijsko predsedavanje EU održati trilateralne pregovore sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom u ponedeljak (5. februar) u Strazburu, kako bi se što pre odobrile pravne instrumente.

Tekst dokumenta

Lideri su se složili oko sledećeg teksta, prema dokumentu u koji je "Gardijan" imao uvid:

"Na osnovu godišnjeg izveštaja Komisije o implementaciji Instrumenta za Ukrajinu, Evropski savet će svake godine održavati debatu o Instrumentu u cilju davanja smernica. Ako bude potrebno, za dvije godine Evropski savjet će pozvati Komisiju da napravi prijedlog za reviziju u kontekstu novog višegodišnjeg finansijskog okvira".

Oglasila se Ukrajina

Premijer Ukrajine Denis Smital pozdravio je dogovor kao podršku koja će pomoći ostvarivanju "zajedničke pobede" i poručio da je svaki glas značajan u ovom zajedničkom poduhvatu.

Ipak, fondovi Evropske unije za Mađarsku ostaće zamrznuti, bez obzira na to što je postignut dogovor o pomoći Ukrajini, rekao je za Rojters neimenovani evropski diplomata. On je dodao da je procenjeno da Mađarska ipak ne ispunjava svoje obaveze kojima bi stekla pravo na dobijanje fondova EU. 

Kao što je ranije navedeno, lideri Evropske unije pokušali su danas u Briselu da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine. 

Mađarski premijer podlegao je pritiscima posle niza sinoćnih i jutros sastanaka sa italijanskim, francuskim i nemačkim premijerom.

Podsetimo, EU prošle godine nije uspela da obezbedi paket finansijske pomoći Ukrajini vredan 50 milijardi evra, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban uložio veto na taj predlog. Vođe 26 od 27 zemalja su odobrile pomoć Ukrajini, sa kojom su otvoreni pregovori o pristupanju EU, ali se jedino Orban nije složio zbog čega je najavljeno da će pregovori biti nastavljeni početkom 2024. godine.

(J.N./EURACTIV.rs)