Ekonomija

MASOVNA OTPUŠTANJA U AMERIČKOJ KOMPANIJI ZA ISPORUKU: 12 hiljada zaposlenih ostaje bez posla zbog mera štednje

Kompanija za dostavu paketa UPS najavila talas otpuštanja kao deo mera štednje zbog lošeg profita. Otkazi su spremni za oko 12 hiljada zaposlenih

Izvor: Printscreen/Youtube/Strolling The City

Američka kompanija za dostavu paketa UPS ostvarila je u poslednjem kvartalu prošle godine neto profit od 1,61 milijardu dolara, što je skoro upola manje nego na kraju 2022. Stoga je prilikom objavljivanja rezultata poslovanja najavila ukidanje 12.000 radnih mesta, dakle za oko milijardu dolara uštede.

Prihod je pao 7,8 odsto na 24,92 milijarde dolara u istom periodu, saopštila je kompanija, čije su akcije pale skoro osam odsto na 145,84 dolara u centralnom trgovanju na njujorškoj berzi nakon objavljivanja rezultata.

U celoj 2023. godini prihodi su pali za devet odsto, na 91 milijardu dolara, a neto dobit za čak 42 odsto, na 6,7 milijardi dolara, objavila je agencija dpa.

Izvršna direktorka UPS-a, Kerol Tom, rekla je da će većina poslova biti ukinuta u menadžmentu i izvođačima, što će smanjiti troškove za oko milijardu dolara. Uprkos lošim rezultatima, UPS, koji ima oko 500.000 zaposlenih širom sveta, povećaće svoju kvartalnu dividendu za jedan cent po akciji, piše Seebiz.

Kompanija ove godine očekuje prihod od 92 do 94,5 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara Volstrita. UPS je u septembru postigao dogovor o novom kolektivnom ugovoru sa sindikatom Teamsters, koji uključuje povećanje plata i 7.500 novih stalnih radnih mesta.

(J.N./EURACTIV.rs)