Ekonomija

INDUSTRIJSKI SAVEZ IZMEĐU SAD I EU MOGAO BI DA OSLABI KINU? Nemački proizvođači čelika signalizirali svoju podršku

Savez nemačkih država gde se proizvodi čelik podržava globalni klub za održivi čelik, za koji se SAD nadaju da će smanjiti sposobnost Kine da potkopa evropska i američka tržišta, podržavajući i prelazak na zelene tehnologije.

Izvor: YouTube/프로세스 케이 Process K/Screenshot

SAD i Brisel nastavljaju pregovore o formiranju "održivog" saveza za čelik i aluminijum (GASSA) - potez koji ima za cilj da se suprotstavi sve većoj sposobnosti Kine da poplavi globalna tržišta jeftinim čelikom.

Sada je savez od jedanaest nemačkih država koji važe za proizvođače čelika pokazao podršku ovom pristupu nakon sastanka u ponedeljak (29. januara) u Berlinu.

Savez "podržava nastavak razgovora između EU i SAD-a radi rešavanja globalnog prekomernog kapaciteta", navodi zajednička rezolucija jedanaest država, dodajući da bi to trebalo da se radi "u okviru razgovora o Globalnom sporazumu o održivom čeliku i aluminijumu (GASSA)".

Kerstin Ripel, izvršna direktorka saveza čelične industrije WV, istakla je da su "fer međunarodni trgovinski uslovi" i dalje ključni, uz niže cene energije, pristup vodoniku i "zelena vodeća tržišta" - gde vlade subvencionišu kupovinu novijih, ekoloških proizvoda.

Osim toga, države su pozdravile dogovor između EU i SAD-a o odgađanju odluke o američkim tarifama na evropski čelik i aluminijum do kraja 2025. godine.

"Evropska unija treba da nastavi konstruktivnu saradnju sa SAD-om kako bi konačno uklonila američke tarife prema Članu 232", dodaju države proizvođači čelika.

Dok traju pregovori o tarifama, nemačka čelična industrija ima nameru da predvodi u proizvodnji ekološki prihvatljivog čelika prelaskom na vodonik.

"Dekarbonizacija čelične industrije ključna je za uspešnu transformaciju ka klimatskoj neutralnosti", izjavio je ministar privrede Robert Habek, pozdravljajući "inicijativu za održavanje sastanka".

Berlin je izdvojio novac za taj cilj. Konzorcijum čeličnih kompanija u Saveznoj pokrajini Sarland, gde industrija igra ključnu ulogu, dobio je 2,6 milijardi evra podrške za svoju zelenu transformaciju.

"Čelična industrija je značajan ekonomski i faktor zapošljavanja u Nemačkoj - čak je i sistemski relevantna za Sarland", rekao je Jürgen Barke, ministar privrede te pokrajine.

(JA/EURACTIV.rs)