Ekonomija

UKIDANJE DINARA NA KOSOVU I METOHIJI IZ RAZLIČITIH UGLOVA: Kako ovaj potez ocenjuju SAD i EU, a kako Beograd i Priština?

Na Kosovu i Metohiji od 1. februara neće biti moguća upotreba dinara, već će biti zamenjen evrom, sudeći po saopštenju Centralne banke Kosova. Dok ovaj potez osuđuju SAD, Evropa i Beograd, Priština daje objašnjenja bez pokrića

Izvor: Youtube/MES TRAVEL & THINGS/Screenshot

Najava ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji izazvala je jak odjek u zemlji, Evropi i svetu, a ovaj potez prištine različito se tumači u različitim krajevima. Dok Beograd smatra da je ovo "jedan od najtežih jednostranih Kurtijevih poteza čiji je cilj egzodus srpskog naroda", Priština daje objašnjenja koja tumači na svoj način, iz SAD, ali i Evropske centralne banke stižu kritike.

"U najboljem je interesu svih strana da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ozbiljno shvati stav SAD o odluci Prištine da suspenduje srpski dinara na KiM", rekao je prvi zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel, preneo je Pavlović tudej.

Izražavajući zabrinutost SAD zbog ove odluke, portparol je izjavio da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM. Stejt department je ranije ove nedelje pozvao Prištinu da preispita tu odluku, da se konsultuje sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i "obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane''.

Suprotni stavovi ECB i Centralne banke Kosova

Na Kosovu i Metohiji od 1. februara neće biti moguća upotreba dinara kao valute, već će biti zamenjen evrom, sudeći po saopštenju Centralne banke Kosova, koja je 27. decembra donela Uredbu o gotovinskom poslovanju.

"Ostale valute koje nisu evro mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van evra i za devizne aktivnosti", navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje.

Nasuprot ovoj odluci, stav Evropske centralne banke je da "evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu 2002. godine",

"To znači da evro tamo nije legalno sredstvo plaćanja, ali da ga je stanovništvo tako prihvatilo. Pre 2002, stanovnici Kosova i Crne Gore su koristili nemačku marku", navela je Evropska centralna banka.

(J.N./EURACTIV.rs)