Ekonomija

RASTU CENE NAFTE, RASTE I TENZIJA ZBOG SUKOBA U CRVENOM MORU: Napad na Hute u Jemenu izazvao potres na svetskom tržištu

SAD i Velika Britanija napale su vojne objekte pobunjeničke grupe Huti u Jemenu, koji su u poslednjih mesec i po dana pokrenuli lov na trgovačke brodove u Crvenom moru i omeli globalnu trgovinu

Izvor: YouTube/screenshot/WION

Cene nafte porasle su nakon što su Britanija i Sjedinjene Države izvele vojne napade na ciljeve u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu, dok napetosti u Crvenom moru dalje rastu, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC)

Globalna referentna vrednost Brent skočila je 2,25 odsto više na 79,15 dolara po barelu u petak u azijskim satima trgovanja, dok su američke terminske cene nafte, odnosno West Texas Intermediate porasle 2,4 odsto na 73,75 dolara po barelu. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 31 evro za megavat-sat.

Kakva je situacija u Srbiji?

Litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštaće 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 174 dinara. Poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel je ostao isti, dok je benzin jeftiniji za dinar.

Evropski berzanski indeksi su danas u porastu, a cena nafte je skočila za oko dva odsto zbog sukoba u Crvenom moru. Indeks frankfurtske berze DAX je danas u 9.00 sati porastao na 16.676,10 poena, londonski FTSE 100 na 7.620,93 poena, a francuski CAC 40 na 7.411,22 poena.

Moskovski MOEX je pao na 3.179,29 poena.
Vrednost američkog berzanskog indeksa Dow Jones je pre današnjeg otvaranja berzi porasla na 37.711,02 poena, kao i vrednost indeksa Nasdaq na 14.970,18 poena, dok je indeks S&P 500 pao na 4.780,24 poena.

Cena zlata je porasla na 2.038,94 dolara za uncu (unca iznosi 28,35 grama), a cena pšenice na 6,0581 dolar za bušel (bušel iznosi 27,216 kg). Vrednost evra u odnosu na dolar je iznosila 1,09680, što je otprilike isto kao juče.

Predsednik SAD, Džo Bajden, poručio je da su "ovi ciljani napadi jasna poruka da Sjedinjene Države i partneri neće tolerirati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najkritičnijih komercijalnih ruta na svetu".

Iako su SAD izvršile udare na iranske proksije u Siriji i Iraku od izbijanja rata u Gazi, ovo bi bio prvi poznati napad protiv Huta koje podržava Iran u Jemenu. Huti napadaju brodove u Crvenom moru, ciljajući globalne brodove, uključujući one iz SAD-a i Izraela, u znak odmazde za rat u Gazi koji je do sada ubio gotovo 23.000 ljudi u palestinskoj enklavi.

Glavne brodarske kompanije početkom decembra prestale su prometovati rutama Suetskog kanala i Crvenog mora, odlučivši umesto toga preusmeriti preko južne Afrike. To je rezultiralo dužim i skupljim putovanjima koja su povisila cene pomorskog prevoza.

U televizijskom govoru u četvrtak, vođa jemenskih Huta, Abdul-Malik al-Houthi, obećao je da nijedan američki napad na tu grupu neće proći bez odgovora.

(J.N./EURACTIV.rs)