Ekonomija

SRBIJA MORA DA NASTAVI SNAŽNO SA EKONOMSKIM REFORMAMA: Završen Kopaonik biznis forum

Autor Milena Antonijević

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1600 učesnika, 200 panelista, organizovana su 34 panela, tri sesije i četiri specjalna događaja.

Izvor: Savez ekonomista Srbije

Prema oceni Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, biznis događaj godine opravdao je sva očekivanja.

Sumirajući utiske i zaključke sa foruma, Vlahović je rekao da je ovo period izraženih ekonomskih i geopolitičkih rizika te da se u ovoj godini očekuje usporavanje rasta svetske privrede i posebno usporavanje rasta evrozone.

"Ono što je dobro i što su i eksperti Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke ocenili to je da je upornost privredne zone znatno viša nego što su očekivali, a to je dobra vest za nas. Što se tiče Srbije, mi ulazimo sa solidnim, dobrim i zadovoljavajućim makroekonomskim parametrima. U ovoj godini vidimo da se to u prva dva meseca nastavljalo, produžava se ta stabilnost, ali to sa druge ne znači da ne treba nastaviti snažno sa ekonomskih reformama.

One se odnose pre svega na dalje, konkretnije, restruktuiranje i reformisanje velikih javnih preduzeća. Mora se dalje ulagati i u razvoj privrednog ambijenata. Na taj način podstakao bi se nivo domaćih privatnih investicija, jer ocenjeno je da su one iz godine u godinu sve manje i manje", istakao je Vlahović na kraju ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

Dodatno je ocenjeno, kako ističe Vlahović, da ukoliko se inflacija u eurozoni bude smanjivala, realno je očekivati da ćemo mi inflaciju u Srbiji do kraja godine prepoloviti i da će se ona do kraja iduće godine vratiti u ciljane koridore.

Na Kopaonik biznis forumu je u protekla četiri dana pokrenut veliki broj inicijativa.

„Moramo da pomenemo Biotech četiri inicijativu. Imali smo dosta sektorskih razmatranja iz poljoprivrede, energetike, energetske sigurnosti, govorili smo o digitalnom povezivanju i uopšte agendi povezivanja. Bilo je razgovora i o mnogim drugim interesantnim temama, zaključio je on.

(EURACTIV.rs)