Ekonomija

U NEMAČKOJ POČINJE NAJVEĆA OBUSTAVA RADA: Mašinovođe pokreću trodnevni štrajk, sve staje do ispunjenja zahteva

Štrajk u Nemačkoj će se održati od 10. do 12. januara, dok će mašinovođe koje upravljaju teretnim vozovima početi da štrajkuju već sutra, 9. januara

Izvor: Printscreen/Youtube/TrainsOfSander

Sindikat nemačkih mašinovođa, GDL, saopštio je da poziva svoje članove da stupe u štrajk ove nedelje, zbog sve većih nesuglasica oko plata sa železničkim operaterom, prenosi Dojče banom. GDL traži smanjenje radnih sati - sa 38 na 35 nedeljno po osobi, kao i povećanje plate od 555 evra mesečno, odnosno jednokratnu pomoć zbog inflacije u iznosu od 3.000 evra.

Štrajk će se održati od 10. do 12. januara, dodao je sindikat, dok će mašinovođe koje upravljaju teretnim vozovima početi da štrajkuju već sutra, 9. januara, prenose svetski mediji.

"Grupa DB nije iskoristila božićno primirje da spreči kolektivnu akciju tako što je predstavila ponudu o kojoj se može pregovarati", navodi se sindikata koji nekoliko meseci u sukobu sa DB-om, što je dovelo do nekoliko štrajkova 2023.

U prevozu putnika, vozači će prekinuti rad u sredu u 2 sata. U teretnom saobraćaju, štrajk će početi u utorak u 18 časova, saopštio je sindikat i dodao da će štrajk biti završen u petak u 18 časova.

Ovo je najduža obustava rada u Nemačkoj, do sada inicirane od strane sindikata u konfliktnim pregovorima, koje vodi sa rukovodstvom železničkog operatera.

Sindikat je u decembru poručio da je planirao štrajk koji će trajati nekoliko dana nakon završetka božićnih praznika. Mašinovođe su 15. i 16. novembra održale 24-časovni štrajk, nakon što su pregovori između sindikata i Dojče Bana prekinuti krajem novembra. Tom prilikom je više od 80 posto dalekih planiranih putovanja bilo otkazano.

Koji su zahtevi štrajkača?

Pored povećanja plata da bi se kompenzovala inflacija, GDL, koji predstavlja oko 10.000 zaposlenih, takođe zahteva da pregovara o prelasku na 35-časovnu nedelju tokom četiri dana.

DB je u decembru saopštio da je ponudio povećanje plata od 11 odsto na početku pregovora, kao i kompenzacioni bonus za suočavanje sa inflacijom do 2.850 evra. Međutim, u poslednjem saopštenju je naveo da je prošle nedelje predstavljena proširena ponuda koja predstavlja veliki korak napred ka ispunjavanju osnovnih zahteva sindikata u pogledu radnog vremena.

(J.N./EURACTIV.rs)