Ekonomija

JAVNO PRIZNANJE SI ĐINPINGA O STANJU KINESKE EKONOMIJE: Iskreno u godišnjem obraćanju spomenuo ekonomske izazove

Kineske kompanije se bore, a oni koji traže posao imaju problema da nađu posao, priznao je predsednik Si Đinping tokom svog govora u nedelju u novogodišnjoj noći.

Izvor: YouTube/CGTN/Screenshot

Ovo je prvi put da je kineski lider Si Đinpingpomenuo ekonomske izazove u svojim godišnjim novogodišnjim porukama otkako je počeo da ih šalje 2013. Dolazi u kritičnom trenutku za drugu po veličini svetsku ekonomiju, koja se bori sa strukturnim usporavanjem obeleženim slabom potražnjom, rastom nezaposlenosti i narušenim poslovnim poverenjem.

Priznajući "vetrove" sa kojima se zemlja suočava, Si je u televizijskom govoru priznao: "Neka preduzeća su imala težak period. Neki ljudi su imali poteškoća da nađu posao i zadovolje osnovne potrebe”.

"Sve ovo ostaje u prvom planu u mom umu. Mi ćemo konsolidovati i ojačati zamah ekonomskog oporavka", rekao je Si o primedbama koje su naveliko kruže u medijima.

Nekoliko sati pre nego što je Si govorio, Nacionalni biro za statistiku (NBS) objavio je svoje mesečno istraživanje indeksa menadžera nabavke (PMI), koje je pokazalo da je fabrička aktivnost u decembru opala na najniži nivo u poslednjih šest meseci.

Zvanični proizvodni PMI pao je na 49 prošlog meseca, sa 49,4 u novembru, navodi se u saopštenju NBS.

Očitavanje PMI iznad 50 ukazuje na ekspanziju, dok svako očitanje ispod predstavlja kontrakciju. Decembar je takođe obeležio treći mesec zaredom u kom se PMI smanjio.

Pad proizvodnje

Ogroman proizvodni sektor u zemlji bio je slab veći deo 2023. godine. Nakon kratkog porasta ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu prošle godine, zvanični proizvodni PMI se smanjio na pet meseci do septembra. Zatim je ponovo pao ispod 50.

Kinesku ekonomiju ove godine muči niz problema, uključujući produženi pad na tržištu nekretnina, rekordno visoku nezaposlenost mladih, tvrdoglavo niske cene i rastući finansijski stres u lokalnim vlastima.

Peking se trudi da oživi rast i podstakne zapošljavanje, pošto je prošle godine uveo niz mera podrške i obećao da će pojačati fiskalnu i monetarnu politiku 2024.

Ali, kako piše CNN, njihov sve više etatistički pristup ekonomiji, koji naglašava partijsko-državnu kontrolu ekonomskih i društvenih poslova na račun privatnog sektora, prestrašio je preduzetnike. Vladini udari na kompanije u ime nacionalne bezbednosti takođe su uplašili međunarodne investitore.

U subotu je Narodna banka Kine objavila da je odobrila uklanjanje kontrolnih akcionara u Alipay-u, sveprisutnoj platformi za digitalno plaćanje koju vodi kompanija u vlasništvu milijardera Džeka Maa. Ovaj potez znači da je Ma zvanično ustupio kontrolu nad kompanijom koje je suosnivač.

Ma, koji je takođe suosnivač Alibaba grupe, rekao je prošlog januara da će se odreći kontrole nad Antom, kao deo njegovog povlačenja iz svog onlajn poslovanja. Njegove kompanije bile su prve mete Pekinga bez presedana protiv velike tehnologije za koju se smatralo da je u očima Komunističke partije postala previše moćna.

Odnos prema Tajvanu

Si je takođe obećao da će kinesko kopno biti "ponovno ujedinjeno" sa Tajvanom, ponavljajući dugotrajan stav Pekinga o samoupravljanoj ostrvskoj demokratiji, sa oštro sročenim komentarom uoči ključnih izbora u toj zemlji.

"Kina će se sigurno ponovo ujediniti, a svi Kinezi sa obe strane Tajvanskog moreuza treba da budu vezani zdravim smislom i da učestvuju u slavi podmlađivanja kineske nacije", rekao je Si tokom dela svog govora posvećenog njegove planove za modernizaciju i razvoj Kine.

Komentari dolaze samo dve nedelje uoči predsedničkih izbora na Tajvanu 13. januara i imali su oštriji ton od onih u njegovom novogodišnjem obraćanju godinu dana ranije.

(JA/EURACTIV.rs)