Ekonomija

KLIMATSKI FENOMEN KOJI PREDSTAVLJA PRETNJU PO CENE: El Ninjo utiče na četiri namirnice koje svakodnevno koristimo

Veliki skup sirovina koje su bile izložene klimatskom fenomenu El Ninju u toku 2023. verovatno će uticano na džepove potrošača u narednom periodu, prema jednoj specijalizovanoj banci za hranu i agrobiznis.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Klimatski fenomen El Ninjo već je uticao na veliki rast cena nekih namirnica do danas, kao što su sok od pomorandže, kakao, kafa i šećer, piše CNBC. Cene su porasle zbog ekstremnih vremenskih prilika i zabrinutosti za snadbevanje u vezi sa pomenutim fenomenom.

"Može se reći da je El Ninjo sladak jer na neki način jede ili oduzima mnogo šećera u svetu", rekao je za CNBC Karlos Mera, šef istraživanja tržišta poljoprivrednih proizvoda u holandskoj Rabobanki.

"Cene šećera su verovatno već prenete na potrošače, a za čokoladu treba očekivati veliko povećanje na maloprodajnom nivou u budućnosti – a El Ninjo je svakako nešto za posmatranje".

Fenomen El Ninjo, koji se vratio ranije ove godine, je prirodni klimatski fenomen koji se dešava kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka. To može da utre put do novih oluja i suša.

Efekti El Ninja imaju tendenciju vrhunca tokom decembra, ali je obično potrebno vreme da se uticaj proširi širom sveta. Ovaj zaostali efekat je razlog zašto prognostičari veruju da bi 2024. mogla biti prva godina u kojoj će čovečanstvo da pređe kritični prag zagrevanja.

Suša uzrokovana El Ninjom u velikom delu jugoistočne Azije, Indije, Australije i delova Afrike podstakla je ove godine rast cena određenih proizvoda kao što su šećer, kafa i kakao, navodi Rabobank u svom godišnjem istraživanju za 2024.

Holandska banka uopšteno očekuje da će globalne cene hrane naglo pasti nakon 2023. koja je bila godina rasta cena.

Takođe je upozoreno da bi El Ninjo mogao negativno da utiče na nekoliko useva početkom sledeće godine, dok se priznaje da postoji potencijal da neki usevi imaju i koristi od njega, posebno one u Sjedinjenim Američkim Državama, južnom Brazilu i Argentini.

Porast za pamćenje

Fjučers ugovor za smrznuti i koncentrovani sok od pomorandže su porasli za neverovatnih 80 odsto u 2023. godini, dostigavši istorijski rekord krajem novembra nakon što su uragani i bolesti uništili useve citrusa na Floridi.

"Povremeno, ova tržišta prevazilaze naša najluđa očekivanja. Da li je neko predvideo da će sok od pomorandže da košta četiri dolara? Potencijal profita od ove trgovine je zapanjujući", rekao je trgovac Dejv Rajter iz kompanije Reiter Capital Investments LLC na društvenoj mreži Iks krajem oktobra.

Rajter je od tada upozorio da će eventualni pad cena soka od pomorandže "biti za pamćenje".

Cena kakaoa, glavnog sastojka čokolade, skočila je ove godine za 64 odsto i dostigla maksimum u 46-godišnjim periodima, jer su zalihe u zapadnoj Africi bile teško pogođene jakim kišama i problemima kao što su gljivične bolesti.

Sorta kafe robusta 15. decembra dostigla je najviši nivo u poslednjih 15 godina, dok su cene šećera porasle za 13 odsto u 2023. čak i nakon što su smanjene u odnosu na rekordni nivo u septembru koji traje 12 godina.

Mera iz Rabobanke kaže da postoji "veoma jasna" veza između El Ninja i viših cena šećera jer vremenske prilike u velikim zemljama izvoznicama šećera, poput Tajlanda, Indije i Australije, na većem su udaru suše nego što je to inače slučaj.

Što se tiče kakaa, Mera kaže da će uticaj El Ninja verovatno biti "mnogo slabiji". On je dodao da mehanika tržišta kakaa znači da više cene čokolade neće odmah da oslabe potražnju ili će čak pistachio odstaknu proizvodnju.

"Industrija kakaa karakteriše velika prodaja unapred, delimično zbog načina na koji se kakao trguje [u Obali Slonovače i Gani]," rekao je Mera, aludirajući na dva najveća proizvođača ove namirnice na svetu.

"Na primer, oni imaju tendenciju da prodaju usev godinu dana unapred. To znači da je čokolada koju kupite u supermarketu verovatno pre godinu dana kupljena po mnogo nižoj ceni", dodao je on.

"Iznenadilo me je što je cena kakaa toliko visoka, a da potrošači to još uvek ne osećaju. Ali, to će se desiti - trošak će biti prenet potrošačima u nekom trenutku tokom 2024. Godine", rekao je Mera.

(JA/EURACTIV.rs)