Ekonomija

NEMAČKI GIGANT POVLAČI AUTOMOBILE SA TRŽIŠTA? Ozbiljne optužbe zbog nepravilnosti u kontroli emisija izduvnih gasova

Razlog za to su takozvani termo prozori. Deo izduvnih gasova se zapravo skladišti direktno u motoru kako bi emisije izduvnih gasova bile što niže moguće

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

Nemački proizvođač automobila Mercedes-Benz našao se u novom-starom problemu jer nakon nekoliko godina optužbi sada mora da povuče više od 100 hiljada dizel vozila, zbog navodne nepravilnosti u kontroli emisija izduvnih gasova, a u prilog tome ide i odluka nemačke uprave za saobraćaj (KBA) koja je izdala obaveštenje o povlačenju.

Povlačenje se odnosi na razne dizel modele evro 5 i evro 6b, naveo je Mercedes-Benz, a vozila sada najpre čeka ažuriranje softvera, nakon čega će kupci pismenim putem biti obavešteni ako je njihovo vozilo uključeno u odredbu, saopštila je kompanija.

Prema izveštaju finanzen.net, razlog za to su takozvani termo prozori. Shodno tome, deo izduvnih gasova se zapravo skladišti direktno u motoru kako bi emisije izduvnih gasova bile što niže moguće. Ali u zavisnosti od spoljašnje temperature, ovaj mehanizam se automatski gasi.

Prema proizvođaču, ovo je namenjeno zaštiti motora. Međutim, ovaj incident nije jedini, pišu nemački mediji. Podsećaju da je bilo nekoliko obaveštenja o opozivu od KBA od 2018. godine. Do sada je više od 30.000 krajnjih potrošača u Nemačkoj podnelo tužbe.

Evropski sud pravde (ECJ) je 2022. presudio da su toplotni prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rešenje. Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućava veće emisije zagađujućih materija velikim delom godine u osnovi nezakonit.

Regulatori nemačkog KBA sada su prema presudi zatražili od Mercedes-Benza da promeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, rekli su iz Mercedes-Benza za dpa.

(J.N./EURACTIV.rs)