Ekonomija

NEMAČKA VLADA NA METI ŽESTOKIH KRITIKA: Rešenje budžetske krize je "lenji kompromis", samo se odlažu problemi

Nemačka vlada je na meti žestokih kritika jer je najavila smanjenje potrošnje i povećanja poreza kako bi popunila rupu od 60 milijardi evra u "fondu za klimu i transformaciju".

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

U sredu su nemački kancelar Olaf Šolc (SPD/S&D), vicekancelar Robert Habek (Zeleni) i ministar finansija Kristijan Lindner (FDP/Obnavljanje) najavili rezove od ukupno 45 milijardi evra iz fonda za klimu i transformaciju, koji nije deo redovnog budžeta , a koji će biti ostvareni do 2027.

Kako će nešto od toga biti zamenjeno novcem iz redovnog budžeta, morala je da se zatvori i rupa od 17 milijardi evra za redovni budžet za 2024. godinu, što će biti urađenokombinacijom smanjenja potrošnje i povećanja nameta na energiju.

"Sporazum savezne vlade o budžetu za 2024. je lenji kompromis kojim savezna vlada samo odlaže probleme u budućnosti", rekao je u saopštenju Marsel Fračer, šef Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIV).

"Sporazum znači da će državi trajno nedostajati 60 milijardi evra za zaštitu i transformaciju klime", dodao je on.

Kao deo dogovora, šefovi koalicionih vlada su se složili da podignu cenu uglja za grejanje i goriva za drumskin saobraćaj sa sadašnjih 30 na 45 evra po toni u 2024. godini, što će povećati cene benzina i dizela za 4 do 5 centi po litru, prema nemačkom automobilskom klubu ADAC.

"Brže povećanje cene uglja biće na štetu građana. Zauzvrat, nemačka vlada još uvek duguje klimatski bonus sa kojim će višak novca za ugalj biti vraćen ljudima ", rekao je Fračer.

Cene električne energije će takođe porasti za oko 3 centa po kilovat-satu (kVh) kao rezultat sporazuma, pošto se planirana subvencija za oslobađanje kupaca od mrežnih naknada više neće finansirati.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Energija će postati skuplja za sve

Hvaleći obezbeđivanje industrijskih subvencija iz fonda za klimu, nemačko industrijsko udruženje BDI kritikovalo je povećanje cena električne energije, rekavši da to "uopšte ne pomaže našoj globalnoj konkurentnosti, već naprotiv, čini je još težim".

"Energija će postati skuplja za sve nas", rekao je predsednik BDI Zigfrid Rusvurm, dodajući da će to podjednako pogoditi i privatne potrošače i kompanije.

"Koalicija će iza sebe ostaviti ekonomsku i socijalnu devastaciju", napisao je Denis Radtke, poslanik konzervativne opozicione stranke CDU (EPP), na mreži Iks.

Sporazum takođe uključuje smanjenje poreskih olakšica na poljoprivredni dizel i vozila, što je čak izazvalo oštre kritike unutar same vlade.

"Uvek sam upozoravao da se ne stavlja nesrazmeran teret našoj poljoprivredi. Ako se ukinu i subvencija za dizel u poljoprivredi i oslobađanje od poreza na motorna vozila, nesrazmeran teret na njima će desiti", rekao je ministar poljoprivrede Cem Ozdemir (Zeleni) u saopštenju.

(JA/EURACTIV.rs)