Ekonomija

HOĆE LI KINA USPETI DA SPASI SVOJU EKONOMIJU U 2024? Dok im je kreditni rejting u "minusu", vlast obećava rešenje krize

Kina je obećala da će ojačati fiskalnu politiku 2024. kako bi podstakla svoju ekonomiju, dok im je trenutni kreditni rejting u "minusu".

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Saopštenje o ekonomiji u Kini usledilo je nakon sastanka najviših zvaničnika Komunističke partije i došlo je samo nekoliko dana nakon što je Mudis snizio izglede o kreditnom rejtingu Kine sa stabilnog na negativan.

Agencija za rejting Mudis je u utorak (5. Decembar) navela rizike vezane za "strukturno i uporno niži srednjoročni ekonomski rast" i tekuće probleme u kineskom sektoru nekretnina.

Zvaničnici su na sastanku u petak (8. decembar), kojim je predsedavao kineski lider Si Đinping, a kojem je prisustvovao dvadesetčetvoročlani Politbiro, obećali da će učiniti više na povećanju domaće potražnje i stabilizaciji spoljne trgovine i investicija, navodi se u dokumentu koji je objavila zvanična novinska agencija Sinhua.

"Sledeće godine [moramo] da nastavimo da sprovodimo proaktivnu fiskalnu politiku i opreznu monetarnu politiku. Proaktivna fiskalna politika mora biti umereno ojačana, uz poboljšanje kvaliteta i efikasnosti", navodi se u saopštenju.

Fiskalna politika je korišćenje oporezivanja i državne potrošnje za uticaj na privredu. Monetarna politika se obično odnosi na odluke koje donose centralne banke da utiču na troškove zaduživanja i kontrolišu inflaciju.

Zvaničnici su takođe ponovili važnost sprečavanja rizika u ključnim oblastima i "držanja do zaključka da neće doći do sistemskog rizika".

Izvor: EPA-EFE/Alet Pretorius

Kritičan trenutak

Politbiro se obično sastaje jednom mesečno da raspravlja o politici i donosi odluke o važnim pitanjima. Njegov decembarski sastanak, zajedno sa godišnjom Centralnom ekonomskom radnom konferencijom koja se očekuje kasnije ovog meseca, obično postavlja ton ekonomske politike za narednu godinu.

Sastanak u petak održan je u kritičnom trenutku za drugu po veličini svetsku ekonomiju, koja se suočava sa sve većim problemima.

Uporni pad tržišta nekretnina prelio se na širu ekonomiju, uzrokujući previranja u ogromnom bankarskom sistemu. Zadužene lokalne samouprave takođe se suočavaju sa sve većim pritiskom usled pada lošeg tržišta nekretnina. Neki od najvećih kineskih igrača su već na udaru.

Mudis je u utorak saopštio da očekuje da će godišnja stopa privrednog rasta Kine usporiti na četiri odsto u 2024. i 2025. godini, a u proseku 3,8 odsto godišnje od 2026. do 2030. Strukturni faktori, uključujući slabiju demografiju, mogli bi dovesti do pada potencijalnog rasta na oko 3,5 odsto do 2030, dodaje se.

Kina ove godine očekuje rast od "oko pet odsto". Poređenja radi, u deceniji pre pandemije, kineska ekonomija je rasla u proseku 7,7 odsto godišnje, prema BlackRock-u.

(JA/EURACTIV.rSs