Ekonomija

ANA GRUJOVIĆ, ŠVAJCARSKO-SRPSKA TRGOVINSKA KOMORA: Srbija nastavlja da bude atraktivno tržište za švajcarske kompanije

Autor Jelena Aleksić

Ana Grujović, direktroka Švajcarsko-srpske trgovinske komore, za EURACTIV o ekonomskim odnosima Švajcarske i Srbije.

Izvor: Ustupljena fotografija/Švajcarsko-srpska privredna komora

"Švajcarska je zemlja koja je poznata po sistemu direktne demokratije, razvijenoj inovativnosti, naučno-istraživačkom radu, kao i visokom stepenu saradnje između privrede i univerziteta", počinje razgovor za EURACTIV Ana Grujović, direktorka Švajcarsko-srpske trgovinske komore.

U okviru specijala o odnosima dve zemlje, Švajcarske i Srbije, Grujović nam govori o bilateralnim onosima dve zemlje koje obeležavaju bliske ljudske i kulturne veze, kao i niz bilateralnih sporazuma i plodna saranja u multilateralnim organizacijama.

Sa direktorkom Švajcarsko-srpske privredne komore razgovaramo o primerima dobre prakse koji su doprineli razvoju obe zemlje, ali i o tome kako funkcioniše zemlja koja je ekonomski samostalna i politički nezavisna, a u kojoj žive ljudi iz svih krajeva sveta.

Švajcarska važi za obećanu zemlju. Ekonomski su samostalni i politički nezavisni, a građani su iz najrazličitijih krajeva - i sve funkcioniše. Šta to ima Švajcarska u ekonomskom smislu što nemaju ostale zemlje u svetu, i konkretno, što nema Srbija?

Švajcarska je zemlja koja je poznata po sistemu direktne demokratije, razvijenoj inovativnosti, naučno-istraživačkom radu, kao i visokom stepenu saradnje između privrede i univerziteta. Prema Globalnom Indeksu Inovacija koji objavljuje Svetska organizacija za intelektualnu svojinu iz Ženeve, Švajcarska se nalazi na prvom mestu u svetu. Švajcarske firme koje već uveliko posluju na srpskom tržištu značajno doprinose transferu tehnologija i znanja, I to naročito u oblasti digitalizacije I održivog razvoja, što je od ključnog značaja za dalje unapređenje konkurentnosti domaći privrede.

Kakvi su poslovni odnosi između Srbije i Švajcarske, posebno u kontekstu investicija?

Švajcarsko-srpska ekonomska saradnja bila je uspešna tokom mnogo godina, i ove dve zemlje I dalje rade na jačanju tih veza. U oblasti trgovine uslugama, Švajcarska je 4. Partner Srbije prema ukupnom obimu razmene, čemu su značajno doprinele usluge iz ICT sektora. Što se tiče investicija, Srbija nastavlja da bude atraktivno tržište za švajcarske kompanije, a Švajcarska jedan od šest najvećih stranih investitora u Srbiji. Ove godine je u Kruševcu i zvanično otvorena fabrika švajcarske kompanije Etampa iz sektora mašinske obrade metala.

Ove godine, Švajcarsko-srpska trgovinska komora je organizovala regionalni vebinar na temu razvoja železničke infrastructure u Srbiji, a u cilju privlačenja švajcarskih kompanija na domaće tržište. Vebinar je organizovan u saradnji sa institucionalnim partnerom iz Ciriha, Switzerland Global Enterprise, I kolegama iz švajcarskih komora u Rumuniji I Bugarskoj. O razvoju infrastrukture železnice u Republici Srbiji govorila je Katarina Nešić, direktorka Centra za međunarodne poslove, Infrastruktura Železnice Srbije. Posebno smo bili počastvovani prisustvom Andreas Haas-a, CEO švajcarskog udruženja SwissRail Industry Association.

Vebinar je privukao veliki broj privrednika iz Švajcarske koji su pokazali naročito interesovanje za modernizaciju pruge Beograd-Niš. Bitno je napomenuti da će modernizacija železničke infrastructure u Srbiji doprineti i održivom razvoju kroz postepeni prelazak na železnicu kao efikasniji I ekološkiji vid transporta.

Švajcarska je zemlja poznata po visokim standardima ekološke održivosti. Kako Švajcarsko-srpska privredna komora podržava inicijative za unapređenje ekološke svesti i praksi u poslovanju između ove dve zemlje?

Firme-članice Švajcarsko-srpske trgovinske komore svojim načinom poslovanja značajno doprinose unapređenju ekološke svesti na domaćem tržištu. Pogon za prečišćavanje tehnoloških I sanitarnih otpadnih voda kompanije Nestle u Surčinu omogućava da se nakon proizvodnog procesa u prirodu vraća čista voda. Značajno je pomenuti I njihov program regenerativne poljoprivrede koji doprinosi očuvanju I poboljšanju kvaliteta zemljišta. Dalje, ABB-ovi punjači za električna vozala su već dobro poznati na domaćem tržištu. Održivi razvoj svakako je tema koja je će biti u fokusu daljeg rada ŠSTK-a.

Možete li pružiti primere projekata Švajcarsko-srpske trgovinske komore koji su doprineli razvoju obe zemlje, odnosno koji su se pokazali kao dobri u praksi?

Veoma smo ponosni na potpisivanje Memoranduma o saradnji između Švajcarsko-srpske trgovinske komore I Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beograda. Sporazum su potpisali Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore i generalni direktor firme "Sky Express", i dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr Žaklina Stojanović u septembru sa osnovnim ciljem implementacije zajedničkih aktivnosti u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti firmi-članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore, i to u vidu organizovanja stručnih predavanja, poseta kompanijama, realizacije zajedničkih radionica i projekata studije slučaja, kao i drugih oblika saradnje.

Izvor: Ustupljena fotografija/Švajcarsko-srpska privredna komora

Švajcarske kompanije su spremne da ulažu u istraživanje i razvoj i uspostave dugoročnu saradnju sa akademskim institucijama, a u cilju stimulisanja inovacija koje su motor razvoja privrede. Implementaciju prvih aktivnosti planiramo za mesec decembar, I to u saradnji sa firmama-članicama Kuehne-Nagel, Sky Express I Nestle.

Pored toga, Švajcarska je značajan partner Srbiji u oblasti razvoja sistema dualnog obrazovanja. Među ŠSTK članicama su se već kompanije Standard Furniture Serbia I Nestle uključile u ovaj sistem.

Konačno, ŠSTK je ove godine oformila i radnu grupu na temu digitalizacije čiji sastanci omogućavaju firmama-članicama da razmene iskustva u oblasti digitalne transformacije preduzeća, korišćenja inovativnih tehnoloških rešenja u poslovanju, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zaposleni pri upotrebi veštačke inteligencije u obavljanju radnih zadataka.

Koji su dugoročni ciljevi Švajcarsko-srpske privredne komore u vezi sa jačanjem ekonomske saradnje između ove dve zemlje, i kako vidite razvoj ovog odnosa u narednih pet godina?

Jedan od osnovnih ciljeva ŠSTK-a je širenje mreže institucionalnih partnerstava u Švajcarskoj, a u cilju daljeg promovisanja domaćeg tržišta kao atraktivne investicione destinacije. Trenutno imamo uspostavljenu saradnju sa Switzerland Global Enterprise, Privrednom komorom Ženeve I Švajcarskom komorom Switzerland -Central Europe SEC.

Pored toga, digitalizacija i održivi razvoj će biti teme okosnice za dalji rad ŠSTK-a.

(JA/EURACTIV.rs)