Ekonomija

JEDINA ZEMLJA G7 KOJA JE POTPISALA "POJAS I PUT": Italija napušta jedan od najambicioznijih kineskih projekata

Italija će se povući iz kineske inicijative Pojas i put (BRI), potvrdila je vlada.

Izvor: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Administracija premijerke Đorđe Meloni obavestila je Peking da će prestati da učestvuje u kineskoj incijativi Pojas i put (BRI) pre isteka roka na kraju godine.

Italija je bila jedina velika zapadna država koja je potpisala BRI, jedan od najambicioznijih kineskih trgovinskih i infrastrukturnih projekata, 2019. godine.

Taj potez su u to vreme žestoko kritikovali SAD i drugi.

BRI, koji je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping 2013. godine, ima za cilj da investira procenjenih trilion dolara širom Azije i Evrope. Projekti koji uključuju nove i unapređene železnice i luke imaju za cilj da povežu Kinu sa Evropom i drugim delovima Azije.

Ali BRI je od početka kritikovan od strane Amerike kao primer "diplomatije u zamci duga". Vašington kaže da planovi Kine uključuju neodrživo velike projekte koje zemlje ne mogu da finansiraju, dajući Pekingu moć za sopstvene ciljeve.

Italija je bila najveća od 18 članica EU, posebno na istoku i jugu kontinenta, koja je potpisala BRI.

Članstvo zemlje u BRI trebalo je automatski da se obnovi u martu sledeće godine, osim ako Italija ne obavesti Kinu da se povlači do kraja ove godine.

I dalje žele dobre odnose sa Kinom

Premijerka Italije Meloni je ranije nazvala odluku bivše vlade da se pridruži "ozbiljnom greškom" i naznačila da namerava da se povuče.

Ali njena vlada je naglasila da nastoji da održi dobre odnose sa Kinom uprkos tom potezu.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Do sada je ostvaren samo delić ulaganja u Italiju od 20 milijardi evra koje je Si obećao 2019.

Italijanski izvoz u Kinu je prošle godine vredeo 16,4 milijarde evra, u poređenju sa 13 milijardi evra u 2019.

Nasuprot tome, kineski izvoz u Italiju porastao je na 57,5 milijardi evra sa 31,7 milijardi evra u istom periodu.

Kina mnogo više trguje sa članicama EU Francuskom i Nemačkom, uprkos tome što dve najveće ekonomije evrozone nisu članice BRI.

Od kada je prošle godine došla na funkciju, Meloni je nastojala da vodi prozapadniju i spoljnu politiku naklonjenu NATO-u, za razliku od svojih prethodnika.

Potez Melonijeve dolazi uoči samita predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i Si Đinpinga u četvrtak. Očekuje se da će tokom sastanka Fon der Lajen upozoriti kineskog predsednika da ograniči snabdevanje EU jeftinom robom, uključujući solarne panele i električne automobile.

Podsetimo, i Srbija je deo ove inicijative i među prvim je potpisnicama Sporazuma o saradnji širom Evrope. Srbija je u Kini potpisala brojne sporazume sa mnogim kompanijama i kineskim državnim institucijama, među kojima su tri strateška dokumenta o saradnji.

(JA/EURACTIV.rs)