Ekonomija

PAUZA ILI OBUSTAVA? Nemačka i Brazil, najveće ekonomije u svojim blokovima, bore se da održe sporazum EU - Merkosur

Nemački kancelar Olaf Šolc i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obavezali su se da će u ponedeljak (4. decembra) u Berlinu zaključiti trgovinski sporazum EU-Merkosur, uprkos odbijanju od strane Francuske i Argentine.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Trgovinski sporazum između Evropske unije i južnoameričkog bloka Merkosur (Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj) završen je 2019. nakon nekih 20 godina pregovora, ali oni koji su uključeni tek treba da potpišu.

Zaključivanje sporazuma zavisi od sporednog sporazuma o kojem trenutno pregovaraju EU i Merkosur, a koji bi trebalo da spreči da povećana trgovina dovede do krčenja šuma, posebno amazonske prašume.

Nemačka i Brazil, najveće ekonomije u svojim blokovima, favorizuju sporazum, za koji se nadaju da će podstaći trgovinu na održiv način.

"Predugo smo razgovarali o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (SPD/S&D) na "Nemačko-brazilskom poslovnom forumu" u Berlinu u ponedeljak uveče, nakon bilateralnih konsultacija vlade sa Brazilom.

"Sada se radi o tome da sporazum dovedemo do cilja. I zato pozivam na pragmatizam, uključujući i na strani EU", rekao je Šolc, pozivajući se na komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ubrzao pregovore u poslednjoj fazi komentarima datim ovog vikenda na stranama COP28. konferencija.

Brazil se nada da će završiti pregovore tokom svog sadašnjeg predsedavanja blokom Merkosur, koje traje do ovog četvrtka (7. decembra).

Ali Makron je rekao da ne može da "traži od naših farmera, naših industrijalaca u Francuskoj, ali i svuda u Evropi da ulože napore da primene nova pravila za dekarbonizaciju i da onda odjednom kažu: 'Ukidam sve tarife kako bih dozvolio proizvodima koji ne primenjuju ova pravila da uđu'", i da bi stoga bio protiv sporazuma EU-Merkosur, preneo je FT.

U međuvremenu, Nemačka se nada da bi sporazum mogao da podrži napore brazilskog predsednika Lule, koji je obećao da će okončati krčenje amazonskih prašuma do 2030. godine.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Rekao bih da sada, sa smanjenjem krčenja šuma za 49 odsto za deset meseci, sa nastavkom stvaranja jedinica za očuvanje, nastavkom procesa zaštite autohtonih naroda ulaganjima, više nema izgovora za nepotpisivanje sporazuma Merkosur sa Evropskom unijom", rekla je Marina Silva, brazilska ministarka životne sredine, tokom konferencije.

Argentina i Francuska blokiraju dogovor

Lula je rekao da je "Brazil veoma zainteresovan za sklapanje sporazuma", rekavši da je bilo "tehničkih problema".

"Ako ne dođe do intervencije kancelara i predsednika, stvari se ne završavaju", rekao je on, najavljujući da u sredu želi da iznese dogovor na politički nivo ministara spoljnih poslova i predsednika bloka Merkosura i četvrtak.

Argentina takođe blokira sporazum, pošto odlazeći predsednik Alberto Fernandez, koji je prethodno podržavao sporazum, želi da ga preda novoizabranom predsedniku Havijeru Mileiju, koji stupa na dužnost u nedelju (10. decembra).

"Korak koji je Argentina upravo napravila između još uvek predsednika Alberta Fernandeza i izabranog predsednika Mileija je, naravno, vrlo zbunjujuć", rekla je Barbara Koner, izvršna direktorka Nemačke privredne komore u Sao Paulu, Brazil.

"Idem tamo u pokušaju da ga ubedim da možemo da postignemo dogovor", rekao je Lula o Fernandezu, dodajući: "Ne možemo da napravimo dogovor sa našim prijateljem Makronom osim ako kancelar [Šolc] ne iskoristi sav svoj šarm, ", kaže Lula.

Uvek nevolje sa komšijom

"Tako ja to sažimam, pomalo podrugljivo: svako ima svoje komšije. Mi imamo Francuze, a vi Argentince", rekao je na konferenciji nemački ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni), drugi zagovornik sporazuma.

Međutim, Habekova Zelena stranka usvojila je prošle nedelje predlog kojim poziva da se odbaci sporazum EU-Merkosur "u njegovom sadašnjem obliku" iz ekoloških razloga.

Habek je rekao da bi Nemačka i Brazil trebalo da se pripreme za slučaj da zvanični pregovori ne daju rezultat.

"U najboljem slučaju, ovo bi moglo da rezultira nonpejpirom bez memoranduma, bez državnog pečata, bez potpisa, ali nacrtom koji možete da pokažete drugima i kažete, vidite, Nemačka, najveća ekonomija u Evropi i Brazil, najvažniju zemlju Merkosura, tako bismo je mogli zamisliti", rekao je Habek.

"Da budem iskren, funkcionisalo je na isti način sa CETA-om", dodao je on, misleći na trgovinski i investicioni sporazum između EU i Kanade.

U Briselu, međutim, nisu odustali ni od zvaničnih pregovora, iako je otkazano putovanje visokog predstavnika EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa u Brazil.

"Politička volja je da se nastavi. Prilika je sada", rekao je diplomata EU.

(J.A./EURACTIV.rs)