Ekonomija

MASOVNA OTPUŠTANJA U NAJVEĆOJ STRIMING PLATFORMI: Ekonomski rezovi zbog visokih kamatnih stopa ostavljaju ljude na ulici

Spotifaj je i ranije ove godine smanjivao broj zaposlenih ali ni blizu broju otpuštanja koji je danas objavljen

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Švedska kompanija Spotifaj (Spotify), jedan od najvećih provajdera usluga striminga muzike, otpustiće 17 odsto radne snage ili oko 1.500 zaposlenih, zbog potrebe za smenjenjem troškova, a u cilju borbe protiv banktora. Ova odluka deo je "teške odluke jer je ekonomski rast drastično usporen a kapital poskupeo", što je potvrdio i izvršni direktor Danijel Ek.

"Da bismo uskladili Spotifaj sa našim budućim ciljevima i osigurali se za predstojeće izazove, doneo sam tešku odluku da smanjim ukupan broj zaposlenih za otprilike 17 odsto u celoj kompaniji", napisao je Ek.

On je dodao da razume kako će odluka uticati na brojne pojedince koji su puno doprineli kompaniji koja trenutno zapošljava oko 9.000 radnika, prenosi CNBC.

"Spotifaj sutrašnjice mora definisati nemilosrdna snalažljivost u načinu na koji radi", dodao je izvršni direktor.

Spotifaj je i ranije ove godine smanjivao broj zaposlenih ali ni blizu broju otpuštanja koji je danas objavljen. Kompanija je, po najnovijim podacima, ostvarila profit od 65 miliona evra za tri meseca, do septembra, što je prvi put da ostvari kvartalni profit za više od godinu dana time što je povećala cene usluga dok se povećao broj pretplatnika.

"Raspravljali smo o manjim smanjenjima tokom 2024. i 2025. Ipak, s obzirom na jaz između naših finansijskih ciljeva i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajna akcija za smanjenje troškova najbolja opcija", napisao je on.

Otkako je Spotifaj pokrenuo uslugu audio striminga, potrošio je mnogo novca na razvoj poslovanja i na obezbeđivanje ekskluzivnog sadržaja kao što su podkasti koje vode biši predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel.

Ugovor koji je kompanija napravila sa britanskim princom Herijem (Harry) i njegovom suprugom Megan Markl koštao je Spotifaj 25 miliona dolara za samo 12 epizoda podkasta tokom dve i po godine, zbog čega je okončan u junu.

(J.N./EURACTIV.rs)