Ekonomija

NEMAČKA BELEŽI NEOČEKIVANA EKONOMSKA KRETANJA: Objavljeni podaci o inflaciji, šta se dešava sa nekadašnjim EU gigantom?

Nemačka inflacija je u novembru smanjena više nego što se očekivalo. Ona je opala na najniži nivo od juna 2021. zbog pada cena energenata, pokazali su podaci saveznog zavoda za statistiku.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Stopa inflacije u Nemačkoj je u novembru pala na 2,3 odsto. Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su smanjenje inflacije na 2,6 odsto. Inflacija je na najnižem nivou od 2021.

Nemačke potrošačke cene, usklađene u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije, u oktobru su porasle za 3,0 odsto na godišnjem nivou.

Pad cena energenata od 4,5 odsto na godišnjem nivou posebno je umanjio inflaciju u novembru, saopštio je zavod za statistiku, takozvani bazni efekat zbog veoma visoke cene energije u novembru 2022.

Pored toga, cene hrane su porasle za 5,5 odsto, manje od rasta od 6,1 odsto u prethodnom mesecu.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, pala je na 3,8 odsto u novembru sa 4,3 odsto prethodnog meseca.

Verovatno je da će glavna inflacija ponovo privremeno porasti na oko četiri odsto u decembru zbog baznog efekta, rekao je Timo Volmeršauzer, šef prognoze u Institutu za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. To je zato što su cene gasa u indeksu potrošačkih cena naglo pale pošto je vlada pokrivala decembarske račune 2022.Q

"Ali stopa inflacije će pasti na ispod tri odsto već početkom sledeće godine", rekao je Volmeršauzer.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Faktor od kojeg zavisi

Dugoročno gledano, procenjuje viši ekonomista nemačke banke Commerzbanke Ralf Solven, odlučujući faktor će biti stepen u kojem će kompanije moći da prebace veće troškove zarada zaposlenih na svoje klijente.

"Pretpostavljamo da će ovaj efekat stabilizovati osnovnu stopu inflacije znatno iznad cilja Evropske centralne banke u narednoj godini", rekao je Solven.

Ekonomisti obraćaju veliku pažnju na nemačke podatke o inflaciji, jer Nemačka objavljuje svoje brojke dan pre objavljivanja podataka o inflaciji u zoni evra. Španska harmonizovana inflacija, koja predstavlja komparativno merenje inflacije u Evropi, je takođe pala na 3,2 odsto sa 3,5 odsto u prethodnom mesecu, pokazali su podaci u sredu.

Očekuje se da će se inflacija u evrozoni u novembru smanjiti na 2,7 idsti sa 2,9 odsto u oktobru, prema ekonomistima koje je anketirao Rojters.

"Izgleda da je inflacija benigna u zoni evra sa slabom tražnjom i pritiscima na strani ponude koji su i dalje blagi", rekao je viši ekonomista ING-a Bert Kolijn.

Za Evropsku centralnu banku, ovo potvrđuje stav da bi sledeća godina mogla doneti prvo smanjenje kamatne stope, rekao je Kolijn.

"S obzirom da inflacija pada bolje od očekivanog, ovo bi se moglo dogoditi ranije nego što se očekivalo".

(J.A./EURACTIV.rs)